Quantcast
Channel: magniphik.
Viewing all 407 articles
Browse latest View live

Opel, partener al campionilor la categoria business

$
0
0

Corporate Games, cea mai mare competiţie sportivă pentru corporaţii, şi-a premiat câştigătorii

  
Bucureşti. Cel mai recent deschis spaţiu Opel din capitală a găzduit ieri seară ceremonia de premiere a câştigătorilor Corporate Games. Competiţia s-a desfăşurat la Bucureşti între 6 şi 9 iunie şi a reunit nu mai puţin de 1864 participanţi din 52 de companii, care s-au confruntat la 16 sporturi, în 120 de evenimente.

Dincolo de participarea cu o echipă formată din reprezentanţi ai Opel România şi ai dealerilor mărcii, Opel a fost şi maşina oficială a evenimentului. Cei prezenţi la competiţie au putut experimenta cele mai noi produse din gama Opel, precum ADAM şi Mokka, dar şi modele care au deja o istorie în portofoliul mărcii, aşa cum sunt Astra sau Insignia. Mai mult, participanţii la Corporate Games beneficiază de o ofertă specială dedicată lor la achiziţionarea modelelor din gamă.

“Sportivitatea este motivul pentru care Opel sprijina acest demers de amploare”, a declarat la momentul înmânării premiilor Cristian Milea, Opel Romania Country Director. “Suntem parteneri ai campionilor la business: Opel ca brand, membrii echipei Opel, maşinile noastre, serviciile pe care le oferim - toate acestea se raportează şi funcţionează după valori complet subscrise fair-play-ului.”, a explicat el.

Opel a inaugurat recent produsul Opel Business Hub, o platformă dedicată clienţilor corporate, ce funcţionează atât ca loc de întâlnire, cât şi ca spaţiu unde pot fi consultate ofertele dedicate.

Companiile prezente în competiţia Corporate Games au desfăşurat un adevărat tur de forţă, cu o medie de membri per echipă de aproape 28 de persoane. HEWLETT-PACKARD s-a impus la volei şi baschet, KAUFLAND la badminton, SCHAEFFLER la biliard, şah şi tenis de masă, DECATHLON la ciclism, fotbal şi fotbal 6, în timp ce în proba de înot podiumul a fost ocupat de PHILIP MORRIS, BAT şi HEWLETT-PACKARD.

La nivel internaţional, competiţia are o istorie de 23 de ani, iar fenomenul Corporate Games implică 54 de sporturi, 53 de oraşe în 25 de ţări de pe 5 continente, 20.000 de organizaţii şi un milion de participanţi.



O campanie inovatoare - lansare auto paneuropeană desfăşurată digital

$
0
0
•   Chevrolet apelează la creatorii de conţinut YouTube pentru lansarea SUV-ului Chevrolet Captiva
•   Campania marchează primul parteneriat din toate timpurile pentru pieţe multiple al unui producător auto de echipamente originale cu creatorii de conţinut YouTube
•   Înregistrările video prezintă teste („Life Tests”) autentice, distractive


ZURICH – Chevrolet aduce comunicaţiile digitale şi din cadrul mediilor de socializare la un nivel superior prin intermediul unei campanii inovatoare desfăşurate la nivel global pe YouTube pentru a sprijini lansarea în Europa a noului Chevrolet Captiva.
În cadrul unei premiere în domeniu, un grup selectat de creatori de conţinut YouTube extrem de populari produc scurtmetraje în care noul Chevrolet Captiva este testat din diverse perspective. 

Obiectivul filmelor, intitulate Chevrolet Captiva Life Test, este să demonstreze avantajele şi spiritul SUV-ului Captiva cu ajutorul unor scenarii umoristice insolite, care explorează promisiunea mărcii, „Gata pentru orice”.

Personalităţile locale dau viaţă campaniei
Campania se bazează exclusiv pe creativitatea celebrităţilor YouTube, cerându-le să creeze şi să documenteze o serie de teste („Life Tests”) pentru SUV-ul Captiva.
Personalităţile YouTube participante reprezintă diverse culturi şi interese, începând cu Kai Man Wong de la DigitalRev TV, un împătimit artei fotografice, la platforma „ideilor mari” Woki Toki şi stilul prietenos al guru-ului în materie de stil, Patricia Jordan Palacios, vedeta canalului Secretos de Chicas (secretele fetelor).
Episoadele incitante ale campaniei Captiva Life Test prezentate până în momentul de faţă includ: o competiţie de frisbee în cadrul căreia SUV-ul se întrece cu un simpatic căine; o şedinţă rapidă de machiaj efectuată în timpul unei călătorii pe străzile aglomerate ale Madridului şi chiar pe drumuri mai accidentate şi un turneu internaţional de tenis de masă în interiorul autovehiculului.
Prima etapă a campaniei Captiva Life Test, însoţită de secvenţe din culise, este lansată, azi, 17 iunie 2013, în cadrul unui hub dedicat special campaniei, Chevrolet Europe YouTube din cadrul canalului www.captivalifetest.com. În cursul verii vor urma alte episoade.
Publicul se poate alătura conversaţiei în multe moduri, pe pagina Chevrolet Europe Facebook precum şi pe Instagram sau pe Twitter utilizând hashtag-urile #Captiva şi #LifeTest. 





O abordare revoluţionară
Campania Chevrolet Captiva este rezultatul direct al parteneriatului strategic global dintre Chevrolet şi Google. Conform opiniei lui Beate Stumpe, director de brand şi marketing al Chevrolet Europe, conceptul Captiva-YouTube constituie o provocare pentru modelul tradiţional al comunicaţiilor de marcă.
„În mod tradiţional, producătorii auto vorbesc despre performanţe, date tehnice şi design prin intermediul reclamelor TV. Trăim însă într-o lume hiper-conectată care ne permite să interacţionăm în mod real cu clienţii noştri pe multe niveluri diferite”, a declarat Stumpe. 

„Campania noastră Captiva Life Test este o abordare inovatoare care face trimiteri la promisiunea noastră de marcă Descoperă noi trasee. Punerea modelului Captiva la dispoziţia creatorilor de conţinut YouTube a generat o serie de filme amuzante, distractive, care oferă clienţilor posibilitatea de a experimenta autovehiculul în moduri complet diferite. Filmele demonstrează literalmente modul în care modelul Captiva este gata pentru orice.”

Această combinaţie de lansare paneuropeană digitală a unui autovehicul nou desfăşurată de creatori de conţinut YouTube reprezintă o premieră în domeniul producătorilor de echipamente originale auto. Pe lângă mediile digitale, Chevrolet va utiliza publicitatea outdoor şi publicitatea above the line pe pieţele selectate pentru a canaliza traficul pentru campanie.

Benjamin Faes, director general produse şi soluţii noi al Google Northern Europe, a declarat: „Creatorii de conţinut YouTube dau formă culturii în era digitală. Colaborând cu creatorii de conţinut din lumea întreagă, Chevrolet poate stabili o conexiune cu comunităţile vizate şi experimenta crearea unui conţinut de brand relevant, convingător şi autentic care poate genera conversaţii animate şi crea o audienţă impresionantă.”

Printre iniţiativele anterioare de marcă Chevrolet - Google se numără campania premiată „Firsts” pentru modelul Chevrolet Sonic (Aveo) în SUA.

Conform estimărilor, campania Captiva Life Test va antrena milioane de vizualizări, în Europa şi în afara acesteia. Conform anticipărilor Chevrolet, campania va lua amploare atunci când cele mai incitante prezentări Captiva Life Test vor deveni foarte cunoscute în cadrul mediilor de socializare.

Pentru a desfăşura această campanie în Europa, Chevrolet colaborează cu două din agenţiile sale lidere pe plan mondial: Commonwealth (Milano) pentru creaţie şi coordonare şi Carat (Londra) pentru mass media.



Renunta la trecut, bun venit in viitor! Chevrolet Cruze, acum de la doar 10.697 Euro cu TVA inclus

$
0
0

Scapa acum de vechea ta masina si profita de oferta Checrolet! 
Auto Aiss Focsani prezinta oferta Chevrolet Cruze, cu preţuri începând de la 10.697 Eurocu TVA şi prima de casare incluse, cu o echipare standard premium ce cuprinde:

- Aer condiţionat
- 6 airbaguri: şofer şi pasager, airbaguri laterale şi cortină
- ESC (Control electronic al stabilității)
- TCS (Sistem de control al tracțiunii)
- ABS cu EBD (Distribuție electronică a forței de frânare)
- Radio CD cu MP3
- Computer de bord
- Oglinzi electrice cu încălzire
- Geamuri electrice faţă sofer şi pasager cu impuls la coborâre
- Scaun şofer şi pasager reglabil manual pe 4 direcţii
- Coloană de direcţie reglabilă în înălţime şi în profunzime
- Cotieră scaune spate cu spaţiu de depozitare
- Servodirecţie 

Preţ de list〠14.695
Discount- € 3.998
Preţ special € 10.697


Oferta valabila in anumite termene si conditii prin Programul de stimulare a Innoirii Parcului auto National 2013 in limita stocului. Pretul a fost calculat cu o prima de casare echivalenta a 1.500 Euro. Imagini de prezentare. Consum mediu: 3,7-7,3l/100 km. Emisii CO2: 97-170 g/km.


Detalii suplimentare despre aceasta oferta gasiti la dealerul dvs. Chevrolet - Auto Aiss Focsani, Calea Moldovei (E85) km. 185, tel.: 0237/212.201, chevrolet@autoaiss.ro.

Primul în clasă: Opel ADAM oferă control vocal interactiv

$
0
0
  • Disponibil acum: integrare a “Siri Eyes Free” iPhone 
  • Singura maşină mică ce răspunde la întrebarea "Mai avem mult?"
  • Accesul la Internet prin activare vocală scade riscul de producere a accidentelor
  • Siri pentru toată lumea: update-uri gratuite pentru modelele produse înainte de iunie 2013

Rüsselsheim. Opel ADAM este acum disponibil şi sistemul infotainment IntelliLink ce integrează complet aplicaţia Siri Eyes Free, asistentul inteligent unic Apple ce vine în ajutor în timpul condusului, doar prin comenzi vocale. Cu ajutorul unui buton amplasat pe volan, clienţii care deţin un iPhone1 compatibil, cu sistem iOS 6, pot transmite în siguranţă comenzi aplicaţiei Siri Eyes Free, fără a-şi lua mâinile de pe volan şi privirea de la drum. Este mai mult decât o activare vocală tradiţională: se poate vorbi aplicaţiei Siri Eyes Free disponibilă la bordul ADAM pe ton de conversaţie.

Pentru a reduce la minim distragerea atenţiei de la trafic, Apple şi Opel aduc funcţia hands-free la un nivel nou prin modul Siri Eyes Free, cu ajutorul căruia se poate interacţiona cu dispozitivul Apple utilizând doar vocea. Utilizatorii acestei aplicaţii vor observa că pe ecranul dispozitivului nu este afişat textul conversaţiei în timp ce utilizează această funcţie la bordul autovehiculului ADAM. Aceasta este una dintre măsurile de siguranţă importante luate de Apple împreună cu Opel în timpul integrării sistemului, pentru a asigura concentrarea şoferilor în primul rând pe siguranţă.

Această caracteristicăunică este disponibilă gratuit pentru toate autovehiculele ADAM echipate cu sistem IntelliLink ce vor fi comandate de acum înainte. De asemenea, şi clienţii care deţin deja un autovehicul ADAM echipat cu IntellilLink pot beneficia de Siri Eyes Free. Opel oferă o actualizare gratuită a software-ului, ce permite integrarea aplicaţiei Siri Eyes Free în sistemul IntelliLink. Sistemul inovator IntelliLink poate fi actualizat permanent pe perioada deţinerii autovehiculului, pentru a asigura actualizarea sistemului infotainment al autovehiculului la acelaşi nivel cu dispozitivele mobile de comunicare. Clienţii Opel ADAM trebuie să viziteze dealerii Opel pentru a beneficia de actualizare.

Pentru a porni aplicaţia Siri în modul Eyes Free, şoferii nu trebuie decât să îşi conecteze dispozitivul Apple iOS la sistemul de infotainment IntelliLink prin Bluetooth, să efectueze cuplarea la sistem şi să apese butonul de activare vocală de pe volan. Aplicaţia Siri Eyes Free poate fi activată şi în timp ce în fundal funcţionează alte aplicaţii, precum BringGo.  În acest timp, volumul muzicii sau instrucţiunilor de navigaţie este redus automat.

Şoferii Opel ADAM echipate cu sistem infotainment IntelliLink pot utiliza Siri Eyes Free pentru a:
·         efectua apeluri telefonice activate vocal în modul hands-free către contactele înregistrate în iPhone
·         asculta piesele selectate din biblioteca iTunes fără a pierde timpul navigând prin diverse meniuri şi fără să le fie distrasă atenţia în timpul conducerii
·         asculta, compune și trimite un iMessage, un mesaj text sau un e-mail către un număr de telefon sau un contact memorat
·         accesa calendarul şi a adăuga întâlniri, pentru a citi notificările primite, precum şi pentru a efectua setările pentru alarmă şi notificări
·         Şi, bineînţeles, Siri răspunde şi la întrebări simple, precum rezultatele meciurilor, prognoza meteo sau zilele de sărbătoare naţională.

Mai mult, clienţii ce deţin o staţie de andocare FlexDock pot beneficia de integrarea smartphone-ului cu aplicaţia Siri Eyes Free în partea centrală a planşei de bord. Tot ce aveţi de făcut este să andocaţi orice smartphone Apple, inclusiv iPhone 5, în suport şi Siri Eyes Free vă va asista prin activarea vocală a altor aplicaţii Apple, inclusiv Apple Maps. În timp ce este activată aplicaţia Apple Maps, puteţi chiar să întrebaţi sistemul Siri Eyes Free „Mai avem până ajungem?”.
Încă un avantaj al utilizării staţiei de andocare FlexDock Opel: iPhone-ul este încărcat automat, fără a fi necesar un cablu suplimentar, astfel încât se evită  descărcarea bateriei.

Numeroasele funcţii ale sistemului de infotainment IntelliLink disponibil la bordul ADAM
Noul sistem infotainment IntelliLink de la Opel ce a debutat odată cu modelul ADAM este compatibil atât cu dispozitivele iPhone, iPad şi iPod touch, cât şi cu cele Android. Gama completă de opţiuni asigurate de sistemul IntelliLink al noului Opel ADAM include şi TuneIn, o aplicaţie pentru acces global la radio, BringGo, o aplicaţie pentru navigaţie şi Stitcher, o aplicaţie pentru accesarea podcast-urilor şi emisiunilor radio online la nivel global.IntelliLinkaduce conectivitatea şi funcţionalitatea smartphone-urilor la bordul autovehiculului dumneavoastră în condiţii de siguranţă, prin intermediul unui ecran tactil color, de înaltă rezoluţie, cu diagonala de 7 inch, ce permite conectarea prin Bluetooth sau USB. Din acest motiv sistemul de infotainment  ultramodern IntelliLink poate fi utilizat într-un mod la fel de personalizat ca şi conţinutul stocat pe un iPhone sau un dispozitiv Android. 
În acelaşi timp, OpeI IntelliLink este un sistem accesibil: costă 300 de euro cu TVA.


1Aplicaţia Siri este disponibilă în versiunea Beta numai pentru iPhone 4S, iPhone 5, iPad (generaţia a treia şi a patra), iPad mini şi iPod touch (generaţia a patra), necesitând acces la Internet. Este posibil ca aplicaţia Siri să nu fie disponibilă în toate limbile şi în toate zonele, iar caracteristicile acesteia pot varia în funcţie de zonă. Pot fi percepute taxe pentru transmiterea de date prin intermediul telefonului mobil.
 
 

Chevrolet accelerează pregătirile pentru revenirea la Premiile Oscar

$
0
0
  • Producătorii de film independenţi se întrec pentru spotul difuzat în noaptea vedetelor
  • Spike Lee şi Jon Landau fac parte din grupul de mentori pentru participanţii selecţionaţi
DETROIT –În fiecare an, zeci de milioane de spectatori din Statele Unite urmăresc Premiile Oscar. În următorii cinci ani, Chevroletîşi va promova autovehiculele multi-premiate în timpul acestei nopţi a vedetelor.

Cu ocazia revenirii sale la Premiile Oscar, Chevrolet caută producători de film independenţi pentru a spune o poveste despre sărbătorirea momentelor simple, dar semnificative ale vieţii. În timpul difuzării spectacolului dedicat celor mai bune filme, Chevrolet le oferă producătorilor de film aspiranţi şansa de a avea propriul moment de recunoaştere profesională. Reclama selectată ar putea fi difuzată pe postul ABC în timpul Premiilor Oscar.

Chevrolet va colabora cu MOFILM, o comunitate artistică internaţională, provocându-i pe producătorii de film din întreaga lume să creeze filme de scurtmetraj ce sărbătoresc acele momente din viaţă ce au loc între punctele A şi B.

„Pe măsură ce descoperim şi explorăm drumuri noi în viaţa cotidiană, autovehiculele Chevrolet participă în mod firesc la momentele şi amintirile semnificative,” a declarat Tim Mahoney, Director de Marketing la nivel global în cadrul Chevrolet. „Sperăm că ingeniozitatea acestui program le va permite producătorilor de film să surprindă esenţa a ceea ce înseamnă să deţii un Chevrolet pentru oamenii din întreaga lume.”

În premieră în cadrul unui proiect Chevrolet şi MOFILM, scenariile depuse din timp vor fi evaluate în vederea mentoratului, oferit de un grup de celebrităţi şi profesionişti remarcabili, ce îi include pe: Jon Landau, producător câştigător al premiului Oscar pentru filmele „Titanic” şi „Avatar”; Spike Lee, regizor nominalizat la premiul Oscar, producător, scriitor, actor, director executiv şi formator; Mahoney din partea Chevrolet şi Linus Karlsson, Preşedinte Commonwealth şi Director executiv de creaţie, Global Brands.

Proiectul va fi deschis din iunie 2013 până în noiembrie 2013. Producătorii de film care doresc să aibă posibilitatea de a beneficia de îndrumare din partea comisiei de experţi trebuie să depună scenariile până la 16 august 2013. Este posibil ca spotul selecţionat să fie difuzat pe canalul ABC în timpul ceremoniei decernării Premiilor Oscar® de duminică, 2 martie 2014.

Câştigătorii concursului Chevrolet Cannes 2013 MOFILM
În cadrul Festivalului Cannes Lyon au fost anunţaţi şi câştigătorii concursului Chevrolet Cannes 2013 MOFILM. Conform instrucţiunilor, tinerii producători de film au avut de creat un film impresionant, frumos şi înduioşător care să reflecte cuvintele lui Jon Landau referitoare la manifestul mărcii Chevrolet „Descoperă noi trasee”. Ben Teseco din S.U.A. a obţinut premiul întâi pentru filmul său de scurtmetraj intitulat „Nava spaţială”. Acesta a fost urmat de Nathan Njfirn (S.U.A.) cu filmul „Îndrăzneşte să visezi” şi Alex Lovarde (S.U.A.) care a spus povestea fascinantă a unor cărţi scrise de mână în „Dacă o găsiţi, citiţi-o”.
Locul 1:      Nava spaţială de Ben Tedesco
Locul 2:      Îndrăzneşte să visezi de Nathan Njfirn
Locul 3:      Dacă o găsiţi, citiţi-o de Alex Lovarde

Despre Chevrolet
Compania Chevrolet a fostînfiinţată la Detroit în 1911 şi este pe locul patru în topul celor mai mari mărci de autovehicule din lume, cu vânzări anuale de aproape 5 milioane de autovehicule şi camioane în peste 140 de ţari. Chevrolet oferă clienţilor săi autovehicule cu consum redus de carburant, performanţe energice, design expresiv, calitate înaltă şi conectivitate inteligentă prin Chevrolet MyLink. Gama Chevrolet destinată pieţei europene cuprinde autovehiculele de oraş Spark şi Aveo, SUV-ul de mici dimensiuni Trax, modelul compact Cruze, MPV-ul de familie Orlando, SUV-ul compact Captiva, modelul Malibu sedan de dimensiuni medii, legendarele modele sport Camaro şi Corvette, precum şi Volt, autovehiculul electric cu autonomie extinsă. Pentru informaţii suplimentare, accesaţi Chevrolet.Media.ro sau www.chevrolet.ro.

Despre MOFILM
MOFILM este principala comunitate de concursuri video şi de film a producătorilor de film aspiranţi, având membri în întreaga lume. MOFILM colaborează cu mărci globale pentru a descoperi noi talente şi pentru a crea idei noi şi inovatoare. Producătorii de film MOFILM sunt evaluaţi de mărcile respective. Participanţii la concursuri le oferă partenerilor noştri şansa de a valorifica o sursă uriaşă de talent cinematografic la nivel internaţional, precum şi de a dezvolta un conţinut bogat care urmează să fie distribuit online şi prin intermediul dispozitivelor mobile. De asemenea, concursurile MOFILM ajută mărcile să colaboreze cu artiştii din întreaga lume. MOFILM oferă burse de producţie, mentorat şi consiliere pe durata întregului proces de creaţie din cadrul competiţiilor, de la scenariu la editarea finală, asigurându-se astfel că producătorii de film au cea mai bună şansă ca lucrările lor să fie utilizate de marca respectivă. Pentru mai multe informaţii referitoare la MOFILM, vizitaţi mofilm.com.


Parcheaza-ti rabla, demareaza acum cu un Opel!

$
0
0


Castiga un Opel Corsa!
Intra cu rabla ta in cea mai mare parcare virtuala, www.rableparcate.ro si alege-ti locul norocos! Poti câștiga un Opel Corsa nou–nout, plus alte 20 premii constând în cutii de portbagaj Opel. 

Profita acum de optiunea Opel Flex Time!
Bucura-te an de an de sezonul tau de relaxare! Cu optiunea 'Opel Flex Time', timp de 3 luni nu platesti nicio rata la masina! Vino acum in showroom-ul nostru sa afli cum poti avea un sezon fara griji. In fiecare an!

Super oferte prin Programul Remat la toata gama Opel
Te asteptam in showroom sa-ti prezentam oferta actuala cu promotii imbatabile prin Programul Remat 2013 pentru intraga gama de modele Opel!



Detalii suplimentare despre aceasta oferta gasiti la dealerul dvs. Opel - Auto Aiss Focsani, Calea Moldovei (E85) km. 185, tel.: 0237/212.201, vanzari.opel@autoaiss.ro.

Opel Cascada, disponibil în România

$
0
0

Modelul Cabrio al Opel are un preţ de pornire de 22.820 Euro



Bucureşti. La doar câteva luni de la prezentarea în premieră mondială de la Salonul Auto de la Geneva, Opel Cascada este disponibil şi în România. Modelul porneşte de la un preţ de 22.820  Euro cu TVA pentru varianta de motorizare 1.4 benzină şi include în dotările standard elemente precum ESP, computer de bord, proiectoare de ceata, stopuri LED sau airbag-uri frontale şi laterale faţă. Modelul cabrio este produs în Polonia, la Gliwice.

Partenerii Opel din Bucureşti gazduiesc sâmbătă, 29 iunie, o acţiune de tip porţi deschise în cadrul căreia cei interesaţi pot vedea cel mai nou model al gamei.

Opel Cascada este un autovehicul cu patru locuri elegant, cu o siluetă suplă şi acoperiş din material textil de înaltă calitate. Ţintind spre vârful gamei Opel, Cascada este o decapotabilă de dimensiuni medii nu numai prin dimensiunile sale (lungime: 4.696 mm; lăţime 2.020 mm cu oglinzile exterioare), dar şi prin alura sa, prin tehnologiile şi funcţiile premium pe care le oferă.

Pentru crearea acoperişului din material textil al Opel Cascada au fost utilizate materiale de calitate superioară, alese de la furnizorii pentru cele mai prestigioase modele cabriolet premium. Structura acoperişului foloseşte componente din magneziu pentru a păstra greutatea redusă, iar geamul din spate este aliniat materialului textil într-o manieră de execuţie disponibilă pe modele roadster de lux. Cascada beneficiază de izolaţie fonică şi termică superioară, datorită unui strat special de fleece din poliester între stratul exterior şi capitonajul de la interior.

Un mecanism electro-hidraulic activat printr-un comutator amplasat între scaunele din faţă deschide acoperişul în 17 secunde la viteze de deplasare de până la 50 km/h – modelul Cascada situându-se astfel printre referinţele în materie de acţionare a acoperişului. În plus, telecomanda cheii, utilizată pentru coborârea şi ridicarea acoperişului, este disponibilă standard pentru toate variantele Cascada.

Opel Cascada asigură o experienţă de conducere precisă, datorită unei caroserii cu o rigiditate torsioonală excelentă, suspensiei faţă HiPerStrut şi sistemului de amortizare adaptivă FlexRide.  Dispozitivele de ghidare a centurii de siguranţă acţionate electric, tapiţeria din piele exclusivistă şi scaunele ventilate şi ergonomice, precum şi sistemele de siguranţă insesizabile şi vigilente fac viaţa soferului mai liniştită şi sigură.

Cascada combină experienţa de conducere cu acoperişul coborât cu cea mai bună tehnologie dezvoltată de Opel. Aceasta include sistemul de iluminare frontală adaptivă (AFL+) cu până la 11 funcţii automate, cea de-a doua generaţie a camerei video frontale Opel Eye cu noile sale funcţii extinse (sistemul îmbunătăţit de recunoaştere a indicatoarelor rutiere şi avertizarea privind părăsirea benzii de rulare, noile sisteme de monitorizare a distanţei faţă de autovehiculul din faţă şi de avertizare privind o coliziune frontală), o cameră video pentru marşarier şi un sistem avansat de asistenţă la parcare, care facilitează manevrele de parcare, sistemul de asistenţă pentru monitorizarea unghiului mort lateral cu alarmă pe bază de ultrasunete, scaune ergonomice faţă, volan încălzit şi sistemul de asistenţă la pornirea în rampă.



Structura extrem de rigidă a celulei pentru pasageri a Cascada este fabricată cu precădere din oţel de înaltă rezistenţă pentru cel mai redus grad de deformare şi cel mai mare spaţiu de supravieţuire posibil în condiţii de accident. Portierele include bare transversale din oţel de înaltă rezistenţă şi elemente de ranforsare pe linia mediană. Montanţii A care susţin parbrizul sunt fabricaţi din oţel carbon presat. În caz de răsturnare, barele de înaltă rezistenţă cu arcuri activate pirotehnic se declanşează automat în spatele scaunelor din spate. Aceste bare sunt activate şi în cazul altor impacturi severe – când sunt declanşate airbagurile – pentru a pregăti autovehiculul pentru eventualele impacturi secundare şi răsturnare. Scaunele din faţă sunt prevăzute cu tetiere active cu reglare în două direcţii şi dispozitive duble de pretensionare a centurii de siguranţă, chiar şi cele două scaune din spate având dispozitive de pretensionare a centurii de siguranţă.
Opel Cascada este unul dintre cele mai recente modele dezvaluite din ofensiva de produs a Opel, care include modele precum Mokka sau ADAM. Până în 2016, compania va fi introdus pe piaţă nu mai puţin de 23 de modele noi.


Dr. Thomas Sedran preia conducerea Chevrolet şi Cadillac Europe

$
0
0

ZURICH– Dr. Thomas Sedran (48) a fost numit în funcţia de Preşedinte şi Director General al Chevrolet Europe, începând cu 1 iulie 2013. Sedran a fost membru al Consiliului de administraţie Opel/Vauxhall, responsabil pentru operaţiuni, dezvoltarea afacerii şi strategii corporatiste din data de 1 aprilie 2012.



„Având o experienţă de peste 20 de ani în domeniul auto, Thomas va reprezenta elementul cheie în conducerea afacerii şi strategia pe termen lung pentru succesul Chevrolet şi Cadillac în Europa”, a declarat Tim Lee, Vicepreşedinte GM Producţie globală şi Preşedinte Operaţiuni Internaţionale. „Îi mulţumim pentru activitatea de excepţie pe care a desfăşurat-o în cadrul Opel/Vauxhall şi pentru preluarea conducerii la Chevrolet şi Cadillac în Europa.”

Sedran a declarat: „Aştept cu nerăbdare să preiau atribuţiile asupra celor două mărci GM emblematice la nivel global, Chevrolet şi Cadillac, aici, în Europa. În ultimii trei ani, Chevrolet a lansat sau îmbunătăţit 15 noi modele. Prin lansarea recentă a modelului Trax şi cea viitoare a Corvette Stingray, Chevrolet deţine unul dintre cele mai moderne portofolii din industrie. Cadillac pătrunde pe noi segmente, modelul ATS oferindu-ne posibilitatea de a câştiga clienţi noi pentru marcă.”

Sedran va prelua conducerea de la Susan Docherty, care a hotărât să plece de la General Motors după o activitate de 27 de ani în cadrul companiei, pentru a-şi petrece timpul cu familia.

Despre Dr. Thomas Sedran:
Dr. Thomas Sedran a fost numit membru al Consiliului de administraţie al companiei Adam Opel AG în data de 1 aprilie 2012. A fost responsabil pentru operaţiuni, dezvoltarea afacerii şi strategii corporatiste. Sedran este responsabil pentru dezvoltarea şi implementarea strategiilor de afaceri pe termen lung ale companiei în Europa şi în afara acesteia.
Înainte de a veni la Opel, Sedran a fost responsabil timp de şase ani cu afaceri în industria auto pentru AlixPartners, compania de consultanţă de management global, cu sediul la München, Germania. Din această funcţie a colaborat îndeaproape cu Opel/Vauxhall.
Sedran s-a născut pe 13 octombrie 1964 la Augsburg, Germania şi şi-a desfăşurat aproape întreaga activitate în calitate de consultant de management. Anterior a lucrat pentru compania Roland Berger Strategy Consultants, în cadrul căreia a avansat până la funcţia de director al Competence Automotive Center la nivel global.
Acesta a obţinut o diplomă de master în administrarea afacerilor la Universitatea din Hohenheim, Germania şi şi-a finalizat studiile de doctorat la Universitatea Ludwig Maximilian din München, Germania.

Compania Chevrolet a fostînfiinţată la Detroit în 1911 şi este pe locul patru în topul celor mai mari mărci de autovehicule din lume, cu vânzări anuale de aproape 5 milioane de autovehicule şi camioane în peste 140 de ţari. Chevrolet oferă clienţilor săi autovehicule cu consum redus de carburant, performanţe energice, design expresiv, calitate înaltă şi conectivitate inteligentă prin Chevrolet MyLink. Gama Chevrolet destinată pieţei europene cuprinde autovehiculele de oraş Spark şi Aveo, SUV-ul de mici dimensiuni Trax, modelul compact Cruze, MPV-ul de familie Orlando, SUV-ul compact Captiva, modelul Malibu sedan de dimensiuni medii, legendarele modele sport Camaro şi Corvette, precum şi Volt, autovehiculul electric cu autonomie extinsă. Pentru informaţii suplimentare, accesaţi Chevrolet.Media.ro sau www.chevrolet.ro.



Gama de autovehicule comerciale uşoare Opel: tehnologie de ultimă oră, versatilitate şi consum redus de carburant

$
0
0
  • Combo: cel mai bun autovehicul pentru transport de marfă din clasa sa, cu 108 variante furnizate din fabrică 
  • Vivaro: model multifuncţional popular, cu 42 de variante şi peste 500.000 de unităţi vândute în întreaga Europă 
  • Movano: campion la versatilitate - 188 de variante pentru aproape toate nevoile din domeniul comercial
  • Asigurarea calităţii: conversii realizate de specialişti parteneri, certificate de Opel   

Rüsselsheim. Actualele generaţii ale modelelor Combo, Vivaro şi Movano alcătuiesc portofoliul cu cele mai sofisticate şi versatile autovehicule comerciale uşoare oferite de Opel până acum. Datorită celor peste 330 de variante disponibile din fabrică şi mult mai multor versiuni produse de specialiştii în conversii recomandaţi de Opel, există un produs care să satisfacă aproape orice cerinţe pe care vi le puteţi imagina pentru categoriile de autovehicule cu masă maximă admisă de până la 4,5 tone.

Autovehiculele comerciale uşoare Opel/Vauxhall sunt comercializate în Europa de Vest şi Centrală, cifra totală depăşind 88.000 de unităţi, ceea ce corespunde unei cote de piaţă de 3,21%. În ultimii 10 ani (2003 - 2012) au fost vândute în total aproape 1,4 milioane de autovehicule.

Cele mai mari pieţe Opel/Vauxhall sunt Germania şi Marea Britanie, cu 45% din vânzările totale, urmate de Franţa, Spania, Olanda, Italia şi Belgia. Modelul cu cele mai mari vânzări este Vivaro (42.749 de unităţi vândute anul trecut, cotă de 9,33% din segmentul D al furgoanelor), urmat de Combo (21.869 de unităţi, 2,92% din segmentul B al furgoanelor) şi Movano (13.579 de unităţi, 2,33% din segmentul E al furgoanelor), modelele Corsavan şi Astravan înregistrând împreună puţin peste 9.000 de unităţi vândute.
La uzina Vauxhall din Luton, Marea Britanie sunt construite numeroase versiuni ale modelului Vivaro prin intermediul unei societăţi mixte înfiinţate împreună cu Renault. Peste 70% din producţie este exportată şi următoarea generaţie a modelului Vivaro, ce va fi lansată în 2014, va fi fabricată tot în acest centru de producţie dotat cu tehnologie de ultimă oră. Movano, un alt model construit de societatea mixtă cu Renault, este produs la Batilly, Franţa, iar Combo este construit la Bursa, Turcia, în colaborare cu Fiat.

Cel mai nou portofoliu de autovehicule comerciale uşoare cu tehnologii de ultimă oră  
Toate gamele de modele au ca scop să asigure costuri de exploatare reduse, cu sisteme de propulsie de înaltă tehnologie, inclusiv motoare diesel Euro 5 şi funcţia Start/Stop pentru reducerea consumului, disponibilă acum şi pentru Combo şi Movano.

Confortul în timpul conducerii este sporit şi datorită transmisiei manuale automatizate Easytronic, disponibilă pentru toate cele trei modele, iar noile sisteme infotainment pentru Vivaro şi Movano includ conectivitate Bluetooth şi sisteme opţionale de navigaţie ultraperformante pe bază de card SD.

Dotările de siguranţă standard pentru toate modelele includ airbag pentru şofer, centuri de siguranţă faţă cu prindere în trei puncte şi dispozitive de pretensionare şi sistem ABS cu funcţie de distribuţie electronică a forţei de frânare.  
Este disponibil şi sistemul ESP, care este dotare standard la versiunile modelului Combo pentru transportul de persoane, precum şi la variantele Vivaro Life şi cele ale modelului Movano cu tracţiune pe puntea spate.

Combo: modelul pentru transport de marfă cu cele mai bune performanţe din clasa sa
Cea de-a treia generaţie a modelului Combo stabileşte noi standarde în segmentul B european al furgoanelor prin gama sa largă de versiuni, portofoliul de motoare revoluţionare şi cea mai bună funcţionalitate din clasa sa.

Gama largă de modele cuprinde 108 variante şi satisface multiple nevoi, de la cele specifice sectorului de afaceri şi activităţilor comerciale, până la cerinţele de versatilitate şi multifuncţionalitate pentru familie şi petrecerea timpului liber.
Sunt disponibile două ampatamente pentru modelul panel van sau versiunile sale cu cinci până la şapte locuri, iar versiunile cu ampatament scurt pot fi comandate cu plafon înălţat.

Furgonul Combo înregistrează date tehnice impresionante în materie de: sarcină utilă (max. 1.000 kg inclusiv şofer), volum de încărcare (max. 4,6 m3 ), înălţime redusă a pragului de încărcare (545 mm), lungimea spaţiului de încărcare (3.400 mm cu scaunul pasagerului din faţă pliat), lăţimea între pasajele roţilor spate (1.230 mm) şi deschiderea uşilor din spate (1.455 mm înălţime, 1.231 mm lăţime).
Inovatoarea suspensie spate independentă Bi-link a modelului Combo asigură un nivel optim de confort şi o manevrabilitate sporită. Suspensia compactă cu caracteristici cinematice asigură şi un spaţiu de încărcare suficient de mare pentru transportul europaleţilor.

Modelul Opel Combo oferă o gamă variată şi competitivă de sisteme de propulsie, incluzând patru motoare diesel, un motor pe benzină şi un motor pe GNC (Gaz Natural Comprimat). Modelele 1.3 CDTI, 1.6 CDTI (105 cp) şi 1.6 CDTI (90 cp) cu transmisie manuală automatizată Easytronic sunt disponibile şi cu tehnologia ecologică şi extrem de economică ecoFLEX şi includ sistemul Start/Stop.

Motoarele diesel – de 1,3 (66 kW/90 cp), 1,6 (66 kW/90 cp sau 77 kW/105 cp) şi 2,0 litri (99 kW/135 cp) – sunt echipate cu cea mai recentă tehnologie common-rail. Versiunea de bază 1.3 CDTI ecoFLEX este unul dintre cele mai economice motoare din clasa sa, înregistrând un consum mediu de carburant în regim mixt de 4,8 – 4,9 litri/100 km (în funcţie de versiunea de caroserie) şi emisii de CO2 între 126 şi 129 g/km.

Motorul pe benzină cu aspiraţie naturală şi cilindree de 1,4 litri dezvoltă o putere de 70 kW/95 cp, iar versiunea GNC cu turbocompresor, care poate funcţiona pe benzină sau gaz natural, asigură o putere de 88 kW/120 cp şi o autonomie impresionantă de până la 750 km cu un rezervor de GNC (opţional este disponibil un rezervor suplimentar).

Există trei niveluri de echipare: Essentia, Enjoy şi Cosmo. Nivelul de echipare de bază Essentia include o coloană de direcţie reglabilă în înălţime şi geamuri faţă electrice, precum şi ESP cu asistent la pornirea în rampă.

Vivaro: modelul multifuncţional popular include varianta Combi Life cu dispunere flexibilă a scaunelor   
Aflat în prezent la cea de-a doua generaţie, Vivaro a înregistrat vânzări de peste 500.000 de unităţi la nivel european şi este unul dintre cele mai populare furgoane din clasa modelelor cu masa maximă admisă de 3,0 tone. Ca şi în cazul fratelui său mai mare, modelul Movano, gama largă de variante disponibile din fabrică (42 în total) face ca Vivaro să poată oferi soluţia potrivită pentru nevoi de transport din cele mai variate.

Acesta oferă două variante de ampatament şi de înălţime a acoperişului, cu o capacitate maximă de încărcare de 8,4 m3şi o sarcină utilă maximă de 1.207 kg. Gama de modele include panel van cu cabină simplă sau dublă, o autoplatformă ce oferă soluţii de transport personalizate şi variantele Combi pentru transport de persoane, spre exemplu modelele Tour şi Life, complet vitrate. Modelul Tour are o capacitate de nouă locuri, în timp ce modelul Life, asemănător unui MPV, are un sistem flexibil de dispunere a scaunelor, cu patru şine şi o banchetă complet rabatabilă, precum şi scaune glisante, ce pot fi îndepărtate.  

„Acoperişul Jumbo” arcuit, caracteristic cabinei Vivaro, creează senzaţia de spaţiu generos la interior, asigurând în acelaşi timp vizibilitatea excelentă şi acces mai uşor. Designul inovator şi inteligent al cabinei include 12 compartimente de depozitare pentru articole de uz zilnic, plus o consolă centrală.

Toate modelele sunt propulsate de un motor 2.0 CDTI în două variante de putere: 66 kW/90 cp şi 84 kW/114 cp. Ambele sunt disponibile cu tehnologia ecologică ecoFLEX, iar motorul de 114 cp este oferit cu o transmisie manuală automatizată cu şase trepte Easytronic. ESP este dotare opţională, fiind montat standard pe toate variantele Life.

Ultima noutate pentru gama Vivaro este elegantul pachet Color Line Edition pentru versiunile panel van şi combi. Acesta vă oferă posibilitatea de a alege între vopselele argintiu sau gri metalizat şi negru sau salvie sidef, împreună cu geamurile laterale fumurii şi blocurile optice cu tentă închisă, completate de jantele din aliaj negre şi lucioase de 16 inch.

Movano: lider de piaţă din punctul de vedere al adaptabilităţii
A doua generaţie a modelului Movano este campioana versatilităţii. Aceasta are mai multe variante din fabrică – 188 în total – decât orice alt model din segmentul autovehiculelor comerciale uşoare şi oferă trei variante de ampatamente, tracţiune pe puntea spate cu roţi spate simple sau duble, precum şi tracţiune pe puntea faţă.

Gama largă de versiuni ale modelului Opel din categoria autovehiculelor cu masă maximă admisă de 4,5 tone include: panel van (în patru variante de lungime şi trei înălţimi de acoperiş), versiuni combi, autoşasiu şi crew cab (disponibile în trei variante de lungime), precum şi modele autoplatformă (două variante de înălţime a acoperişului şi trei variante de lungime).

Variantele Movano panel van oferă cea mai bună accesibilitate, uşurinţă la încărcare, înălţime şi capacitate de încărcare (până la 17 m3) din clasa sa. La toate variantele, uşa glisantă laterală disponibilă standard este suficient de mare pentru a permite încărcarea/descărcarea laterală a europaleţilor.

Versiunile modelului Movano sunt propulsate de un motor 2.3 CDTI disponibil în trei configuraţii, ce dezvoltă o putere de 74 kW/100 cp, 92 kW/125 cp sau 110 kW/150 cp. Funcţia Start/Stop, ce reduce consumul de carburant şi nivelul de emisii cu până la 8%, este acum disponibilă şi pentru variantele panel van de 100 cp şi 125 cp. Cutia de viteze manuală cu şase trepte de viteză, este o dotare standard, iar transmisia automatizată Easytronic de la Opel este disponibilă opţional împreună cu cele două motoare mai puternice.

Suspensia pneumaticăsporeşte nivelul de confort la rulare şi accesul la zona de încărcare. Aceasta este disponibilă pentru variantele panel van cu tracţiune pe puntea faţă, permiţând coborârea gărzii la sol cu 20 de cm şi ridicarea acesteia cu şapte centimetri.

ESP este dotare standard pentru variantele cu tracţiune pe puntea spate şi opţională pentru cele cu tracţiune pe puntea faţă.De asemenea, variantele Movano cu tracţiune pe puntea spate pot fi echipate cu diferenţial autoblocabil. 

Conversii realizate de terţi şi certificate de Opel: pentru nevoi speciale
Autovehiculele comerciale uşoare Opel includ numeroase conversii şi adaptări specializate astfel încât să răspundă diferitelor domenii de activitate, nevoilor comerciale sau ale comunităţii.

Deşi variantele cele mai populare sunt disponibile din fabrică, în cazul unor nevoi specifice pot fi produse autovehicule la comandă, cu conversii realizate de terţi şi certificate de Opel.

Programul actual de certificare a început anul trecut, pentru a asigura respectarea standardelor ridicate de calitate specifice mărcii Opel. Aproximativ 100 de conversii diferite, realizate de aproximativ 50 de parteneri din Europa, au fost deja certificate de echipa de ingineri specializaţi în conversii din cadrul Opel. Şi, până la finalul anului 2013, Opel intenţionează să certifice cel puţin încă 100 de conversii.

Conversiile certificate includ, pentru toate autovehiculele, montarea unor suporturi şi rafturi pentru furgoane, compartimente frigorifice şi izoterme pentru transportul alimentelor în condiţii de igienă conform reglementărilor UE şi configuraţii speciale pentru furgoane de distribuţie marfă. Există, de asemenea, adaptări specializate pentru serviciile de intervenţii (poliţie, ambulanță şi pompieri) şi pentru transportul pasagerilor în scaune cu rotile, cu rampe, elevatoare şi platforme spate.

Modelele Vivaro şi Movano pot fi echipate ca furgoane pentru vânzare ambulantă sau prevăzute cu suporturi laterale pentru transportul sticlei plane şi a panourilor de mari dimensiuni sau ca variante crew-van speciale. Alte modificări personalizate pentru modelul Movano includ variante box body speciale, cu dimensiuni şi specificaţii care nu sunt furnizate din fabrică, precum şi diferite variante cu platformă de ridicare, dropside şi basculante cu macarale uşoare şi soluţii specializate de depozitare a sculelor şi materialelor. Alte conversii pentru Movano includ o semi-remorcă cu platformă joasă pentru transportul autoturismelor, un autovehicul pentru transportul cailor, un autobuz şcolar, autovehiculul putând fi echipat, de asemenea, cu o platformă hidraulică. Pentru modelul Movano este disponibilă suspensia pneumatică şi, atunci când este necesară o forţă de tracţiune mai mare, acesta poate fi oferit şi cu tracțiune integrală. Pe lângă numeroasele versiuni din fabrică, modificările personalizate ale modelului Combo includ conversii speciale cu gardă la sol coborâtă, spre exemplu WAV (autovehicul ce permite accesul în scaune cu rotile) pentru transportul pasagerilor cu dizabilităţi.

Garanţia de bază oferită de Opel rămâne valabilă pentru conversiile certificate, iar partenerul ce realizează conversia este obligat să ofere o garanţie comparabilă pentru modificările efectuate. În urma procesului de certificare, inginerii Opel aprobă lucrările de adaptare, certificatul fiind însoţit de un contract ce confirmă respectarea instrucţiunilor Opel pentru realizarea conversiilor şi a standardelor de calitate ale mărcii. Autovehiculele Opel şi conversiile realizate de terţi şi certificate de Opel pot fi comandate şi furnizate la nivelul întregii reţele de dealeri Opel/Vauxhall. 



A fost desemnat juriul european al concursului Young Creative Chevrolet, ediţia 2013

$
0
0
  • Au fost desemnaţi câştigătorii fiecăreia dintre ţările participante la ediţia 2013 a concursului paneuropean YCC
  • Cele mai bune proiecte naţionale la patru discipline creative trec în runda europeană
  • În juriul european al ediţiei YCC 2013 au fost numiţi profesionişti din domenii creative şi artişti de top

ZURICH – Mult-aşteptatul concurs de artă şi design Young Creative Chevrolet (YCC) 2013 se apropie de final, deliberările juriului european fiind programate pentru data de 4 iulie 2013 la Londra (Marea Britanie). Cea de-a şaptea ediţie a concursului anual YCC a provocat studenţii celor mai bune şcoli europene de design să prezinte lucrări originale pe tema acestui an, fenomenul fotbalistic. Au fost desemnaţi câştigătorii fiecăreia dintre cele cincisprezece ţări participante la YCC. Toate proiectele ce ocupă primul loc la categoriile modă, fotografie, video şi arte vizuale se califică automat în finala europeană.

A fost desemnat juriul european de prim rang al ediţiei YCC 2013
Deliberările juriului european YCC 2013 vor avea loc pe 4 iulie 2013 la Londra. Juriul european YCC din acest an este alcătuit din lideri şi inovatori în domeniul artei şi creaţiei, precum şi din designeri şi directori ai Chevrolet.
Membrii juriului european YCC 2013 (în ordine alfabetică):

Dave Birss – Dave Birss este fondatorul Additive, fiind un creator şi un strateg cu peste 20 de ani de experienţă în publicitate. A fost director de creaţie în cadrul unor agenţii de renume şi membru al juriilor D&AD, Chip Shop, ICAD şi Premiilor Shark. Mentor al School of Communication Arts, este şi autorul cărţii A User Guide to the Creative Mindşi creatorul podcast-ului Future of Advertising.

Jonathan Briggs – Jonathan Briggs este editor în cadrul revistei the Photographer a Institutului Britanic de Fotografie Profesională şi este unul dintre cei mai buni creatori profesionişti de imagine de peste cincisprezece ani. De asemenea, este editor de imagine pentru prestigioasa revistă de ciclism Rouleur şi a contribuit la numeroase cărţi şi reviste de fotografie. Oferă cursuri pentru software-uri de gestionare a culorii şi creaţie pentru clienţi precum Epson, Canon şi Apple.

Ian Cartwright – Ian Cartwright este Director şi Cofondator elevenfiftyfive, o companie independentă ce susţine comunitatea cinematografică şi ajută mărcile avangardiste, de la Samsung Mobile la BBC Worldwide, să stabilească o legătură cu publicul prin intermediul filmului. Fost Director de Sponsorizări în cadrul Carlton Screen Advertising (în prezent DCM), Ian a fost responsabil pentru campaniile Orange Gold Spot şi Orange Film, precum şi pentru jocul interactiv Volvo desfăşurat în cinematografe, câştigător la Festivalul Cannes Lions.  

Susan Docherty – Susan Docherty este Preşedinte şi director General al Chevrolet şi Cadillac Europe. Anterior a fost Vicepreşedintele departamentului de vânzări, marketing şi servicii post-vânzare în cadrul Operaţiuni Internaţionale GM din Shanghai. Susan este un lider cu experienţă în diverse domenii ale afacerilor, de la branding şi marketing digital la reprezentanţe auto şi dezvoltarea autovehiculelor hibride şi a celor alimentate cu hidrogen şi etanol sau a autovehiculelor electrice.

Rosanna Durham – Rosanna Durham este director fondator al Oh Comely, o revistă de lifestyle axată pe creativitate. Pentru fiecare număr al revistei, Rosanna intervievează regizori de film şi artişti şi gestionează comenzile fotografice, de la portrete editoriale la şedinţe foto de modă. De asemenea, este scriitor şi conferenţiar.

Andrew Dyson – Andrew Dyson este director de design exterior în cadrul Studioului european de design al GM din Russelsheim, Germania, lucrând în prezent la designul viitoarei generaţii a modelului Chevrolet Cruze. Anterior a ocupat funcţia de Director de Design Avansat, dezvoltând prototipurile GM şi designul autovehiculelor viitorului. Andrew şi-a început cariera în cadrul GM în 2007, după ce a lucrat pentru Chrysler în S.U.A., pentru Volkswagen în Germania şi pentru Rover în Marea Britanie.

Vijay Iyer – Vijay Iyer este Director de comunicaţii în cadrul Chevrolet şi Cadillac Europe. Şi-a început cariera în cadrul General Motors la Opel, în Russelsheim, Germania, în aprilie 2000. Înainte să se alăture mărcii Chevrolet, Vijay a fost vicepreşedintele departamentului de relaţii publice din cadrul OnStar Corporation, filiala General Motors pentru sisteme telematice din Detroit, Michigan (S.U.A.).

Tom Rebl – Tom Rebl este designerul propriei case de modă TOM REBL shocking radiance. Crescut în Germania şi educat la Londra, în prezent locuieşte la Milano, unde creează vestimentaţie masculină revoluţionară, vândută în magazine exclusiviste din întreaga lume. Stilul său special i-a atras o bază solidă de clienţi, inclusiv Karl Lagerfeld, Justin Timberlake şi Justin Bieber.
Primii trei câştigători ai concursului european YCC la fiecare categorie vor primi un premiu în bani şi vor fi sărbătoriţi în cadrul unei seri speciale de premiere YCC 2013, organizate la Manchester în această toamnă. În plus, fiecare câştigător al primului loc la nivel european va beneficia de o experienţă exclusivă şi practică, în culisele domeniului său de studiu.  Câştigătorii concursului YCC 2013 la nivel european vor fi anunţaţi pe 5 iulie 2013.

Au fost desemnaţi câştigătorii YCC 2013 la nivel de ţară
În acest an, la YCC au participat studenţi la universităţi renumite de arte aplicate din următoarele ţări europene: Austria, Belgia, Croaţia,Republica Cehă, Franţa, Germania, Ungaria, Italia, Portugalia, România, Serbia, Slovacia, Slovenia, Spania şi Marea Britanie. Lista completă a universităţilor participante la YCC este aici.

Câştigătorii naţionali YCC 2013 la cele patru categorii – modă, fotografie, video şi arte vizuale – vor fi anunţaţiîn comunicatele de presă locale, precum şi în cadrul ceremoniilor de premiere din întreaga Europă.Toate proiectele depuse au fost evaluate în fiecare ţară de jurii YCC desemnate special, alcătuite din artişti renumiți, experţi în design, profesionişti media şi membri ai echipei de conducere Chevrolet. Profilul complet al juriilor naţionale YCC 2013 poate fi consultat aici. Toate proiectele care au obţinut locul întâi se califică automat la faza europeană.

În acest an, conform instrucţiunilor de creaţie YCC, tinerii artişti au explorat pasiunea şi intensitatea din jurul fotbalului, cel mai popular sport de pe planetă. Echipa Chevrolet este mândră să sponsorizeze două echipe din Premier League, Manchester United şi FC Liverpool, precum şi ambiţiosul proiect One World Futbol pentru copiii nevoiaşi. Mai multe informaţii referitoare la instrucţiunile de creaţie şi generale ale concursului YCC 2013 pot fi regăsite aici.

Despre Young Creative Chevrolet
Young Creative Chevrolet (YCC) este mult-aşteptatul concurs anual de design şi artă dedicat studenţilor europeni în domeniul artelor aplicate. Chevrolet Europe a lansat YCC în 2007 cu scopul de a încuraja creativitatea şi de a sprijini artiştii debutanţi la începutul carierelor lor. În fiecare an, artiştii tineri trebuie să răspundă la indicaţiile de creaţie în diferitele discipline care fac parte din domeniul artelor aplicate, precum modă, fotografie, video şi arte vizuale. Pentru mai multe informaţii referitoare la concursul YCC vă rugăm să accesaţi youngcreativechevrolet.eu sau facebook.com/youngcreativechevrolet.

Despre Chevrolet
Compania Chevrolet a fostînfiinţată la Detroit în 1911 şi este pe locul patru în topul celor mai mari mărci de autovehicule din lume, cu vânzări anuale de aproape 5 milioane de autovehicule şi camioane în peste 140 de ţari. Chevrolet oferă clienţilor săi autovehicule cu consum redus de carburant, performanţe energice, design expresiv, calitate înaltă şi conectivitate inteligentă prin Chevrolet MyLink. Gama Chevrolet destinată pieţei europene cuprinde autovehiculele de oraş Spark şi Aveo, SUV-ul de mici dimensiuni Trax, modelul compact Cruze, MPV-ul de familie Orlando, SUV-ul compact Captiva, modelul Malibu sedan de dimensiuni medii, legendarele modele sport Camaro şi Corvette, precum şi Volt, autovehiculul electric cu autonomie extinsă. Pentru informaţii suplimentare, accesaţi Chevrolet.Media.ro sau www.chevrolet.ro.
 
 
 

Raport J.D. Power: Proprietarii Opel Meriva, cei mai satisfăcuţi şoferi

$
0
0

Opel câştigă sondajul de satisfacţie clienţi cu monovolumul său



Rüsselsheim. Cei mai satisfăcuţi clienţi de monovolume compacte conduc Opel Meriva. Conform "J.D. Power Customer Satisfaction Report 2013", monovolumul flexibil de la Rüsselsheim a atins 80.6 % în indexul VOSS, lăsând toată competiţia în urmă. Cu indicele VOSS (Vehicle Ownership Satisfaction Study), institutul de studiere a pieţei J.D. Power and Associates măsoară satisfacţia proprietarilor de maşini care au condus un anume model pentru o perioadă medie de doi ani şi au experienţă practică de proprietari.

Pentru Meriva, victoria în raportul J.P. Power 2013 şi titlul asociat de “Vehiculul cu gradul cel mai ridicat de satisfacţie clienţi în segmentul van compact în J.D. Power VOSS Germania 2013” este cel mai recent într-o serie de distincţii. Meriva a câştigat deja "Volanul de aur" şi “Plus X Award”. Iar preferatul clienţilor este şi un best-seller în Europa. Thomas Simon, Vice Preşedinte pentru Calitate al Opel, vede flexibilitatea drept factorul cheie în succesul Meriva: “Pentru a fi câştigătoare într-un raport J.D. Power, o maşină trebuie să fie convingătoare pe toate planurile, pentru că nimeni nu poate judeca mai bine calităţile unui model decât şoferii înşişi. De aceea, sunt încântat de acest premiu, pentru ca subliniază faptul că Meriva nu lasă de dorit cu nimic în folosirea cotidiană.” 

A trecut cu brio testul de drum 
Rezultatele acestui raport sunt publicate regulat de revista auto “Auto Test”, din 2008. Cel mai mare sondaj adresat clienţilor din Germania, cu aproape 18.000 de interviuri online, examinează categoriile calitate/fiabilitate, atractivitatea maşinii, costuri de service şi de exploatare. Reuşind nivele de satisfacţie ridicate la toate categoriile, Meriva a ieşit pe locul întâi la clasa sa. Sondajul a evaluat părerile şoferilor asupra a 106 modele de la 25 de producători, pe 10 segmente.


Legendarul model Corvette sărbătoreşte 60 de ani

$
0
0
  • Primele autovehicule Corvette au ieşit de pe linia de asamblare pe 30 iunie 1953
  • Până în prezent, modelul Corvette a fost produs în 1,5 milioane de exemplare

BOWLING GREEN, Kentucky, S.U.A. – Chevrolet a sărbătorit ieri cea de-a 60-a aniversare a legendarului autovehicul sport, Corvette. Primul Corvette a intrat în producţie la Flint, Michigan, pe 30 iunie 1953. De atunci, Corvette a devenit o legendă americană care continuă să ofere tehnologie şi performanţe de top.

„În timpul celor şase decenii care au trecut, modelul Corvette a devenit parte integrantă a culturii americane, devenind autovehiculul sport preferat de vedete de cinema, muzicieni şi astronauţi”, a declarat Chris Perry, Vice-Preşedintele Departamentului de Marketing al Chevrolet. „Punctul forte al autovehiculelor Corvette îl reprezintă asigurarea celui mai înalt nivel, în materie de design, tehnologie şi performanţe, al epocilor din care au făcut parte.”

În continuare vă prezentăm câteva aspecte importante care au marcat istoria de 60 de ani a modelului Corvette:
  • Corvette a debutat ca prototip la salonul auto General Motors Autorama, în New York City, pe 17 ianuarie 1953. A înregistrat un succes atât de mare încât la scurt timp, la 30 iunie a aceluiaşi an, a intrat în producţie o serie limitată de 300  de autovehicule Corvette.
  • Toate exemplarele din 1953 erau de culoare alb Polo, cu interior roşu şi aveau un preţ de 3.498 de dolari. În 2006, cel de-al treilea exemplar Corvette produs în 1953 a fost vândut la licitaţie cu o sumă record, de 1,06 milioane de dolari.
  • Până în 1955, Corvette a fost disponibil exclusiv cu un motor cu şase cilindri în linie. În 1955, 90 % dintre cumpărători au comandat motorul opţional V-8.
  • În 1956 s-a renunţat la producţia motorului cu şase cilindri. Corvette a fost disponibil de atunci doar cu motorul V-8. 
  • Pentru primii 10 ani, modelul Corvette a fost produs exclusiv în versiunea decapotabilă. Modelul Corvette Sting Ray coupe „split-window”, cu acoperiş fix, din 1963, a lansat cea de-a doua generaţie a autovehiculelor Corvette. Cifra vânzărilor a fost dublată.
  • De la lansarea din 30 iunie 1953, au fost produse aproximativ 1,56 milioane de autovehicule Corvette. Exemplarul Corvette cu numărul 500.000 a fost produs în 1977; cel cu numărul 1.000.000 în 1992, iar cel cu numărul 1.500.000 a ieşit de pe linia de producţie în 2009.
  • Autovehiculele Corvette au fost produse în trei uzine: la Flint, Michigan (1953); la St. Louis, Missouri (1954-1981); şi la Bowling Green, Kentucky (1981-2014). Primul Corvette din 1981 a fost produs la St. Louis, iar ultimul Corvette din acelaşi an a fost produs la Bowling Green.
  • În anul 1983 nu a fost vândut publicului niciun exemplar Corvette. Anul model 1983 a fost omis, deoarece în perioada aceea s-au făcut pregătirile pentru nou-nouţul Corvette an model 1984, care a lansat generaţia a 4-a (C4). Au fost produse patruzeci şi patru de autovehicule prototip. În prezent mai există un singur exemplar 1984, expus la Muzeul Naţional Corvette din Bowling Green, Kentucky.

Sursa: Chevrolet Romania

GM va colabora cu Honda pentru dezvoltarea generaţiei viitoare de tehnologii pe bază de celule de carburant

$
0
0

Obiectivul este producerea de celule de carburant şi hidrogen rentabile din punct de vedere comercial, până în 2020


NEW YORK – General Motors (NYSE: GM) şi Honda (NYSE: HMC) au anunţat astăzi încheierea unui contract cadru pe termen lung, definitiv, de colaborare pentru dezvoltarea generaţiei viitoare de sisteme de celule de carburant şi de tehnologii de stocare a hidrogenului, în intervalul de timp până în anul 2020. Se preconizează că succesul colaborării va fi asigurat prin împărtăşirea cunoştinţelor, a economiilor de scară şi adoptarea unor strategii comune de aprovizionare.

GM şi Honda intenţionează să colaboreze cu toate părţile implicate pentru a dezvolta în continuare infrastructura de alimentare, care este de o importanţă majoră pentru viabilitatea pe termen lung şi acceptarea autovehiculelor cu celule de carburant de către clienţi.

GM şi Honda sunt lideri recunoscuţi în domeniul propulsiei cu celule cu carburant. Conform Clean Energy Patent Growth Index, GM şi Honda deţin locul 1, respectiv locul 2 în ceea ce priveşte numărul total al brevetelor referitoare la celulele de carburant înregistrate în perioada 2002 - 2012, de peste 1.200 pentru ambele companii.

„Colaborarea are la bază punctele forte ale Honda şi GM, în calitate de lideri în domeniul tehnologiei celulelor de hidrogen”, a declarat Dan Akerson, preşedinte şi director general al GM. „Suntem convinşi că această colaborare este cel mai bun mod de a dezvolta această tehnologie importantă, cu potenţial de a contribui la reducerea dependenţei de petrol şi de a asigura o mobilitate durabilă.”

Takanobu Ito, preşedinte şi director general al companiei Honda Motor Co. Ltd., a declarat: „Faţă de celelalte tehnologii cu emisii zero de CO2, autovehiculele electrice cu celule de carburant au avantajul decisiv al autonomiei de funcţionare şi al intervalului de realimentare, la fel de bune ca în cazul autovehiculelor pe benzină convenţionale. Honda şi GM sunt nerăbdătoare să accelereze penetrarea pe piaţă a acestei tehnologii ecologice şi extrem de importante pentru mobilitate, iar eu de-abia aştept începerea acestei colaborări, pentru a fuziona tehnologiile noastre lidere în domeniul celulelor de carburant şi a crea un sistem avansat, care va fi în acelaşi timp mai performant şi mai accesibil.”

Project Driveway, programul GM lansat în 2007, a atins aproape 3 milioane de mile parcurse în lumea reală, cu ajutorul unei flote de 119 autovehicule cu propulsie pe bază de hidrogen, mai mult decât a realizat orice alt producător auto.

Honda a început programul de leasing pentru modelul Honda FCX în 2002 şi a asigurat 85 de autovehicule pentru SUA şi Japonia, inclusiv succesorul acestuia, modelul FCX Clarity, care a fost desemnat „Autovehiculul ecologic al anului 2009”. Honda a livrat aceste autovehicule unor clienţi din SUA şi a colectat date valoroase referitoare la utilizarea autovehiculelor electrice cu celule cu carburant.

După cum s-a anunţat deja, Honda intenţionează să lanseze succesorul modelului FCX Clarity în Japonia şi în SUA în 2015, iar apoi în Europa. GM îşi va anunţa ulterior planurile referitoare la producţia de celule de carburant.

Tehnologia celulelor de carburant asigură răspunsuri pentru multe dintre provocările asociate automobilelor în momentul de faţă: dependenţa de petrol, emisiile, eficienţa, autonomia de funcţionare şi intervalele de realimentare. Autovehiculele cu celule de carburant pot funcţiona pe bază de hidrogen regenerabil, obţinut din surse cum ar fi energia vântului sau biomasa. Singurele emisii ale autovehiculelor cu celule de carburant sunt vaporii de apă. 

În plus, autovehiculele cu celule de carburant pot avea o autonomie de funcţionare de până la 400 de mile, pot fi realimentate în doar trei minute, iar tehnologia de propulsie poate fi utilizată pentru autovehicule de dimensiuni mici, medii şi mari.

Despre General Motors Co.
General Motors Co. (NYSE:GM, TSX: GMM) şi partenerii săi produc autovehicule în 30 de ţări, compania deţinând o poziţie de lider pe cele mai mari şi mai active pieţe auto din lume. GM, filialele şi societăţile sale mixte comercializează autovehicule sub mărcile Chevrolet, Cadillac, Baojun, Buick, GMC, Holden, Isuzu, Jiefang, Opel, Vauxhall şi Wuling. Puteți găsi mai multe informații despre companie și filialele sale, inclusiv OnStar, lider la nivel mondial în domeniul siguranței auto și al serviciilor de securitate și informații la http://www.gm.com.

Despre Honda Motor Co.
Honda Motor Co. (NYSE: HMC) proiectează, produce şi comercializează la nivel mondial automobile, motociclete şi componente electrice. Fiind un lider global în domeniul sistemelor de propulsie şi al tehnologiilor pentru autovehicule electrice, Honda produce anual peste 25 de milioane de motoare pentru cele trei linii de produse ale sale. Honda şi partenerii săi construiesc aceste produse în peste 60 de uzine din 27 de ţări, având peste 179.000 de angajaţi la nivel mondial.


Un altfel de Opel Insignia: Country Tourer, gata de aventură

$
0
0
  • Vârful de gamă Sports Tourer, acum cu caracter SUV: gardă la sol mai ridicată şi elemente de protecţie distinctive
  • Aderenţă completă: transmisie integrală avansată Opel cu livrare variabilă a cuplului
  • Putere ridicată: trei motorare turbo puternice, cu până la 400 Nm cuplu
  • Atractivitate atletică: grila cromată lată şi evacuarea dublă redau forţa intrinsecă




Rüsselsheim. Familia noului Insignia va fi completată curând, pentru că Opel Insignia Country Tourer îşi face debutul mondial la Salonul Auto de la Frankfurt în luna septembrie. În timp ce varianta înfrăţită Sports Tourer este un station wagon elegant pentru familie şi business, noul Insignia Country Tourer exprimă o dorinţă înnăscută pentru aventură. Modelul atletic cu garda la sol ridicată oferă libertate dincolo de constrângerile oraşului şi ale drumurilor asfaltate. Caracteristicile definitorii includ scuturi protectoare, combinate cu pasaje proeminente ale roţilor şi protecţii pentru zonele joase ale caroseriei, cărora li se adaugă ţevi de eşapament duble. Transmisia integrală excepţională asigură aderenţă şi manevrabilitate sigură în toate condiţiile de condus. Sistemul face echipă cu motoare turbo puternice precum 184 kW/250 cp, 2.0 litri SIDI cu injecţie directă pe benzină sau unitatea ultra-performantă 2.0 BiTurbo CDTI – ambele generând cupluri impresionante de până la 400 Nm.


“Succesul senzaţional al tânărului nostru Opel Mokka în segmentul SUV sub-compact a demonstrat popularitatea vehiculelor cu caracter crossover”, spune Duncan Aldred, Vicepreşedinte Interimar Vânzări, Marketing şi Servicii Post Vânzare Opel. “Cu noul Insignia Country Tourer umplem această nişă sportivă în segmentul mai dezvoltat al clasei medii. Ne permite să oferim clienţilor o alternativă pe care până acum n-au avut-o la Opel. Pot să condimenteze calitatea ridicată a vârfului nostru de lance cu o doză puternică de aventură. În acelaşi timp, suntem încrezători că aspectul atletic al Insignia Country Tourer va atrage noi clienţi către brandul nostru.”

Tracţiune integrală Opel: tehnologie de vârf în segmentul mediu
Trenul de rulare 4x4 controlat electronic încorporează un ambreiaj de înaltă calitate pe principii Haldex şi un diferenţial autoblocabil electronic, pentru a asigura tracţiune ideală atât pe suprafeţe pavate, dar şi în afara lor. Acesta se adaptează constant la condiţiile de drum predominante şi variază perfect distribuţia cuplului de la zero la 100% între punţi, precum şi între roţile spate. Beneficiul principal este că acest proces are loc înainte ca roata să înceapă să alunece ca urmare a lipsei de tracţiune, cum se întâmplă pe drumuri ude sau acoperite de zăpadă. În combinaţie cu şasiul premium controlat electronic FlexRide, sistemul de tracţiune integrală stabileşte standardele în termeni de timpi de reacţie şi control al autovehiculului.

Atunci când este necesar, unitatea de control a distribuţiei ambreiajului transmite imediat mai mult cuplu axei spate. Senzorii sistemului 4x4 furnizează constant modulelor individuale de control informaţii despre rata de girație, acceleraţie, unghiul direcţiei, viteza roţilor, poziţia pedalei de acceleraţie, viteza şi cuplul motorului, aşa încât distribuţia puterii faţă/spate este constant adaptată situaţiei de condus, în baza acestor informaţii.

Stabilitate maximă şi dinamica superioară sunt asigurate de un diferenţial autoblocabil electronic. El controlează distribuţia cuplului între roţile spate, transferându-l către roata cu cea mai mare tracţiune. În timp de oferă tracţiune mai bună în condiţii de drum alunecos, operarea sofisticată a acestui sistem 4x4 adaptabil garantează cele mai ridicate niveluri de control de către şofer şi siguranţă activă în toate situaţiile. Insignia Country Tourer poate oferi propulsie chiar şi când trei dintre roţi sunt libere sau pe suprafaţă alunecoasă şi doar una dintre ele are aderenţă.

Sistemul adaptiv ajută şoferii şi în situaţii normale. Pentru a reduce pierderile la frecare şi a reduce consumul, sistemul setează automat tracţiune faţă oricând simte că nu sunt necesare intervenţii pentru adaptarea acesteia.

Motoare turbo: cuplu ridicat, la cerere
Puterea motoarelor Opel turbo este perfectă pentru trenul de rulare 4x4 al Country Tourer. Oferta de trei motoare porneşte cu 184 kW/250 cp 2.0 SIDI (Spark Ignition Direct Injection) Turbo benzină, ce livrează performanţe excelente. Generând un cuplu impresionant de 400 Nm, acest motor cu injecţie directă garantează tracţiune masivă.

Performanta unitate 143 kW/195 cp 2.0 BiTurbo CDTI diesel are la dispoziţie 400 Nm. Turbocompresorul său secvenţial în două faze livrează răspuns imediat la accelerare pentru tracţiune excelentă. O unitate 120 kW/163 cp, 2.0 CDTI (cu o singură ţeavă de eşapament) completează oferta de motoare, oferind acces la 350 Nm cuplu, ridicat până la 380 Nm cu overboost.

Atât 2.0 SIDI Turbo, cât şi 2.0 CDTI pot avea cutie manuală cu 6 viteze sau o transmisie automată cu 6 viteze, în timp ce 2.0 BiTurbo CDTI este disponibil doar cu cea din urmă. 

În afara asfaltului, noul Insignia Country Tourer beneficiază şi de cauciucurile mai mari şi condusul dintr-o poziţie ridicată, în plus faţă de tracţiunea integrală şi răspunsul rapid. Garda la sol este cu 20 mm mai ridicată decât standardul, un avantaj major la rularea pe teren inegal. Aşa încât, dacă este folosită pentru vacanţa de iarnă sau pe drumuri înzăpezite sau pur şi simplu pe teren dificil, Insignia Country Tourer este un companion ideal pentru timpul liber sau pentru muncă. Iar în oraş aspectul său robust îi face atractiv.

Bine tonifiat: station wagon de top cu caracter SUV
Caracterul decis al noului Insignia Country Tourer semnalează clar dorinţa sa puternică de libertate. Cu o grilă specifică Opel, acum mai lată şi mai adâncă, stilizarea frontală are un farmec distinct. Bara cromată orizontală distinctivă a grilei susţine emblema mărcii şi este sculptată sub formă de aripă, cu vârfurile îndreptate în sus, precum aripioarele de-a lungul farurilor. Un panou de protecţie, într-un finisaj argintiu, iese de sub zona compartimentului motor; o temă remarcabilă de design are ecou şi în spate, acesta este încadrat de două ţevi de evacuare strălucitoare  – toate elemente ce comunică simultan senzaţie de putere şi protecţie.

Încă o trăsătură caracteristică sunt protecţiile culoarea antracitului pe pragurile laterale şi secţiunile joase ale caroseriei protejate, ce oferă pasajelor roţilor un aspect mai pronunţat. Prezenţa robustă a Insignia Country Tourer indică o personalitate asumată, conştientă de sine. O tuşă vizuală finală este dată de unităţile de iluminare faţă şi spate. Farurile colorate cu accente cromate integrate, indică o calitate ridicată şi încorporează lumini de zi cu LED sub formă de aripă (în funcţie de versiunea de echipare). Tema designului este repetată la spate, unde stopurile LED iluminează puternic. Cu trăsăturile sale de design unice, noul Insignia Country Tourer combină cu succes rolul de aventurier sportiv cu cel de vârf de lance de succes al brandului.

Preţurile şi detalii despre echipări vor fi anunţate la momentul deschiderii comenzilor, la premiera mondială de pe 10 septembrie, la Salonul Auto de la Frankfurt.


Noul Spark, puterea Chevrolet la feminin

$
0
0
  • Noul Spark - design atrăgător, caracter practic şi siguranţă dovedite
  • Chevrolet Spark este o alegere populară pentru trei generaţii de şoferi
  • Spark oferă spaţiu generos şi eleganţă într-un format compact

ZURICH– Unul dintre cele mai bine vândute autovehicule Chevrolet de mici dimensiuni din Europa, modelul Spark, şi-a câştigat un loc special în inimile femeilor din Europa, statisticile interne indicând faptul că 59 % din totalul proprietarilor de autovehicule Spark sunt femei.

Având culori ce atrag imediat atenţia şi un design expresiv şi puternic, modelul Spark este o alegere elegantă şi practică. Este un autovehicul uşor de condus care contrazice ideile preconcepute despre cum trebuie să arate şi ce senzaţie să ofere un autovehicul mini accesibil.

Modelul 2013 a reuşit să aducă îmbunătăţiri care să-l facă şi mai dorit. Optimizările subtile aduse designului şi dotărilor au atras noi cumpărătoare în familia Chevrolet. Dar cum se explică faptul că modelul Spark are atâtea admiratoare în Europa?

Mult stil, costuri reduse
Tinerii aflaţi la primul lor autovehicul, mamele care au nevoie de un autovehicul suplimentar şi pensionarii care vor un autovehicul de oraş de mici dimensiuni au descoperit că modelul Spark se potriveşte perfect cu nevoile lor specifice.

Chevrolet nu a abordat această grupă de clienţi foarte exigenţi într-un mod simplist, astfel, fiecare caracteristică şi funcţie a modelului Spark are roluri multiple.
Ivana din Croaţia este o proprietară îndrăgostită de autovehiculul ei Spark pentru că îi oferă o plăcere unică în timpul conducerii.„Iubesc autovehiculul meu Spark pentru că face parte din mine”, declară educatoarea. „Mă inspiră întotdeauna şi mă face fericită, aşa că am grijă să arate întotdeauna fantastic.

„În timpul căutărilor mele pentru un autovehicul, am fost fascinată de aspectul modern şi sportiv al modelului Spark şi m-am îndrăgostit de designul său. Se caracterizează printr-o manevrabilitate de excepţie şi în acelaşi timp un consum redus de carburant, fiind dotat cu o mulţime de echipamente utile. De asemenea, îmi pot conecta player-ul MP3 la sistemul audio. L-am botezat „baby” pentru că este foarte drăguţ”, a adăugat ea.

Tânăra educatoare petrece mult timp în autovehiculul ei Spark:„Merg în alte oraşe, în excursii, îmi vizitez prietenii şi rudele şi, de asemenea, merg la serviciu.”

Depozitare şi siguranţă
În Marea Britanie am întâlnit o altă admiratoare a modelului Spark: Alex, o mamă adoptivă foarte ocupată, care are grijă de nouă copii. Pentru ea, autovehiculul Spark este vital. Copii sunt impresionaţi de faptul că modelul Spark „zâmbeşte” şi oferă suficient spaţiu interior pentru prietenii lor de joacă.

„Iubim autovehiculul nostru Spark pentru că este mic la exterior şi mare în interior, cu o mulţime de spaţii de depozitare la îndemână pentru toate lucrurile copiilor, de la jucării la genţile de şcoală.”

Familiile cu copii reprezintă 34 % din proprietarii de autovehicule Spark.Pentru ei, siguranţa este un element esenţial. Putem spune că Spark este un autovehicul de mici dimensiuni foarte sigur. În 2009, a primit patru stele din cinci în cadrul testelor de siguranţă EuroNCAP şi a obţinut un scor de 81 % la categoria protecţie a ocupanţilor adulţi şi 78 % la cea de protecţie a copiilor.

„Având o familie mare, ne deplasăm cu două autovehicule, astfel încât consumul redus de carburant şi preţul accesibil sunt doi factori importanţi.Pentru noi, siguranţa este cea mai mare prioritate, se înţelege de la sine”, adaugă Alex.

Pentru cea mai recentă ediţie a modelului Spark, stopul central cu tehnologie LED, montat la înălţime, a fost integrat în spoilerul situat deasupra lunetei, asigurându-i şoferului o vizibilitate sporită.

De asemenea, spre deosebire de multe dintre modelele concurente, Spark are cinci uşi şi cinci scaune, fiind astfel un al doilea autovehicul perfect pentru întreaga familie. Datorită ampatamentului lung, proiectanţii au menţinut un volum mare al habitaclului, asigurând mai mult spaţiu între punţi, fiind astfel ideal pentru familiile mici.

Independenţă în fiecare zi
Dar caracteristicile atrăgătoare ale modelului Spark nu se opresc aici. Pensionarii reprezintă 22 % din clienţii acestui autovehicul. Brigitte din Belgia declară că autovehiculul ei Spark îi oferă o independenţă deplină, putând astfel să-şi vadă nepoţii sau să meargă la cumpărături. Apreciază, de asemenea, faptul că este uşor de condus şi de parcat în zonele aglomerate din oraş.

„Autovehiculul meu Spark este foarte confortabil, asigură o poziţie de conducere excepţională şi oferă un interior surprinzător de spaţios pentru un model de mici dimensiuni.Panoul de comandă este uşor de citit şi de utilizat.O dotare specială sunt luminile de întâmpinare care rămân aprinse atunci când şoferul deschide uşa, ceea ce este foarte util.”

Cu o lungime de numai 3640 mm şi o lăţime de 1597 mm, modelul Spark se poate strecura prin spaţiile înguste din oraşe, inclusiv pe benzi de circulaţie înguste sau spaţii de parcare mici.

Caracterul dinamic şi manevrabilitatea promptă a modelului Spark sunt în armonie perfectă cu mediul urban. În interior, poziţia ridicată de conducere a modelului Spark asigură accesul uşor în habitaclu, fiind în acelaşi timp confortabilă şi inspirând încredere.

Sunt disponibile două motoare, ambele pe benzină, cu o cilindree de 1 l, respectiv 1,2 l.Spark este echipat cu sistemul de control electronic al stabilităţii, frână electronică şi funcţia de control al tracţiunii, care asigură o performanţă precisă a sistemului de antiblocare la frânare, precum şi o stabilitate excelentă în viraje.



'Conceptul Opel Monza: viitorul Opel în viziunea noastră'

$
0
0
  • Concept revoluţionar: Dr. Karl-Thomas Neumann dezvăluie primele informaţii despre studiul prezentat la IAA
  • Noua generaţie a filozofiei de design Opel: evoluţia stilizării sculpturale
  • Nou atletism: arhitectura modelelor, sistemele de propulsie şi materialele au maximă eficienţă în utilizare
  • Modern: soluţii inovatoare de conectivitate pentru mobilitate individuală
  • Pionierat: conceptele Opel vizionare lansate la IAA începând cu Experimental GT, în 1965

Rüsselsheim. După mai mult de 150 de ani de inovaţii semnificative, Opel prezintă - cel puţin parţial - o nouă provocare. Inovatorul Opel Monza Concept va avea debutul mondial în cadrul Salonului Auto de la Frankfurt, desfăşurat între 12 şi 22 septembrie (zile presă: 10 şi 11 septembrie), dar astăzi CEO-ul Opel, Dr. Karl-Thomas Neumann dezvăluie primele imagini ale acest studiu pasionant.  „DRIVE!2022 este o strategie clară pentru viitorul companiei şi mărcii Opel,” a declarat Dr. Neumann. „Acesta acoperă o multitudine de subiecte şi elemente, iar Opel Monza Concept include toate obiectivele noastre legate de viitorul modelelor Opel. El reprezintă viziunea noastră asupra viitorului mărcii şi reprezintă valorile noastre fundamentale: tehnologia şi precizia germană, combinate cu designul captivant şi inovaţiile adecvate utilizării cotidiene. Monza Concept duce aceste elemente la un nivel superior într-o manieră vizionară, exprimându-le într-un mod inspirant, proaspăt şi clar. Acest autovehicul reprezintă un studiu ce va avea un impact pe termen lung asupra următoarei generaţii de modele Opel.”

Monza Concept: începutul următoarei generaţii a mobilităţii Opel
Monza Concept arată clienţilor la ce se pot aştepta de Opel în viitor. El se concentrează pe două teme principale, ce vor reprezenta priorităţi de vârf pentru peste 6.000 de ingineri, tehnicieni şi designeri din cadrul centrului Opel din Rüsselsheim, ce dezvoltă generaţia următoare de modele Opel: eficienţă şi conectivitate. Monza Concept face dovada unei eficienţe uimitoare prin arhitectura şi materialele utilizate, precum şi prin aerodinamica şi soluţia inovatoare a sistemului de propulsie. În ceea ce priveşte conectivitatea, acesta oferă posibilităţi inovatoare, ce reprezintă un avans considerabil în dezvoltarea sistemelor infotainment.  

Designul Monza Concept reprezintă o evoluţie evidentă a limbajului de design Opel. Pentru a exprima în mod vizibil ţinta Opel de a spori eficienţa, conceptul prezintă o evoluţie a filozofiei de design a mărcii – măiestrie sculpturală şi precizie germană, cu contururi ce evocă mai degrabă atletism şi supleţe decât forţă musculară.

Acest accent pus pe design devine imediat evident în partea frontală a autovehiculului. Postură joasă cu linii fluide, capota clar definită şi conturul frapant al farurilor se îmbină pentru a conferi autovehiculului o doză suplimentară de încredere în sine. Aspectul general include mai multe elemente distinctive, dezvoltate de Opel: pliul specific al capotei are un aspect tridimensional pronunţat, fiind mai proeminent, în timp ce bara cromată a grilei radiatorului, cu logo-ul Opel, are o mişcare ascendentă datorită lamelelor de la capete. Două lame caracteristice sub faruri sporesc aspectul sportiv. În ansamblu, Monza Concept are un aspect uşor, atletic, menit să evoce eficienţă, emoţie şi o experienţă de conducere excepţională.

Sportivitatea modelelor Opel a fost întotdeauna legată de funcţionalitate şi, în această privinţă, Monza Concept aduce un omagiu modelului esenţial Opel Monza Coupé, construit între 1978 şi 1986. Şi acesta îmbina eleganţa şi dinamismul cu soluţii inteligente şi funcţionale dedicate şoferilor şi pasagerilor. Asemănările dintre cele două autovehicule sunt evidente în ceea ce priveşte elementele de design, precum suprafeţele mari, vitrate şi linia mediană coborâtă.

Modelul Monza original a fost primul autovehicul de pe piaţă care avea un afişaj digital pe planşa de bord, iar Monza Concept preia şi duce mai departe această inovaţie. Acesta introduce tehnologii avangardiste pentru opţiunile de infotainment şi conectivitate ale viitorului, arătând cum următoarele generaţii de autovehicule Opel vor satisface nevoile unei societăţi mai bine conectate. Acestea vor facilita mobilitatea individuală în viitor, ce va reprezenta mai mult decât o simplă experienţă de conducere.

Opel Experimental GT: debutul conceptelor vizionare la IAA
Monza Concept, un adevărat deschizător de drumuri, este cel mai recent concept vizionar Opel dintr-o serie ce a debutat la Salonul Internaţional de la Frankfurt în 1965 cu spectaculosul Opel Experimental GT.

La acea dată, Opel era primul producător de autovehicule care construia un concept în Europa şi îl prezenta în cadrul unui salon auto internaţional, repurtând un succes copleşitor. Experimental GT a entuziasmat mass-media şi publicul în aceeaşi măsură şi a reprezentat un punct de pornire pentru prezentarea continuă a conceptelor, pentru descoperirea de idei inovatoare şi pentru a dezvolta portofoliul mărcii în viitor. Conceptele Opel din anii 60 au avut un succes atât de mare încât concurenţii europeni au început să îşi dezvolte şi să prezinte propriile concepte.

„Prin Opel Monza Concept, facem viitorul autovehiculelor noastre tangibil în prezent,” declară Neumann, CEO Opel. Şi adaugă, pentru a alimenta curiozitatea faţă de cel mai recent concept dezvoltat la Rüsselsheim, înaintea premierei mondiale a acestuia: „Încă nu vă pot oferi detalii despre cum designul interior al modelului Monza Concept şi, în special, tehnologiile sale inovatoare vor schimba experienţa de conducere. Cu toate acestea, vă garantez că, din orice punct ar fi privit, designul inovator al caroseriei şi proporţiile perfecte vor întoarce capete. Dar aceasta reprezintă doar expresia vizuală a conţinutului extraordinar pe care îl veţi descoperi sub caroserie. Vă invităm pe toţi să vizitaţi standul Opel din cadrul Salonului Internaţional Auto pentru a descoperi câteva aspecte ale viitorului impresionant al Opel!”


Opel va produce Mokka în fabrica spaniolă din Zaragoza

$
0
0


Zaragoza/Ruesselsheim. Productia Opel Mokka vine în Europa. Fabrica GM din Zaragoza (Spania) va începe să producă SUV-ul de succes în a doua jumătate a anului 2014. Conducerea GM si Opel/Vauxhall a luat această decizie ca urmare a cererii mari pentru vehiculul din Europa. În acelasi timp, va fi creată capacitate suplimentară pentru SUV-ul subcompact la fabrica din Bupyeong (Coreea), care a fost sursa unică de productie până în prezent.

CEO-ul Opel, Dr. Karl-Thomas Neumann, a declarat: "Decizia privind Zaragoza urmează strategia companiei, de a construi vehicule acolo unde le vindem. Cererea enormă pentru Mokka subliniază atractivitatea vehiculelor noastre, adaugă un impuls ofensivei noastre de produs si protejează locuri de muncă în Europa. Decizia va ajuta sub utilizarea capacităţii de productie disponibile în Europa si, prin urmare, este o veste bună pentru întreaga organizatie."

Presedintele al Forumului European al Angajaţilor (FEE), Dr. Wolfgang Schäfer-Klug, a declarat: "Aceasta nu este o veste buna doar pentru Zaragoza, ci pentru toate fabricile în vedere îmbunătătirii utilizării capacităţii totale. Managementul Opel/Vauxhall a îndeplinit acum o cerere veche a FEE, de a produce SUV-ul nostru mic în Europa. Este, într-adevăr, o situatie în care toată lumea are de câştigat la Opel/Vauxhall. "

În faza initială, 80 de milioane de dolari vor fi investite în Zaragoza pentru productie. Decizia de a produce Mokka în Europa va ajuta la protejarea a 5.800 de locuri de muncă în fabrica spaniolă a Opel, care este în prezent produce Corsa si Meriva.

De la lansarea Opel/Vauxhall Mokka în vara anului 2012, vehiculul s-a dovedit a fi un succes. Elegantul SUV nu este popular doar printre experti, ci şi printre clienti. Mokka este printre cele mai bine vândute trei SUV-uri, pe mai multe piete europene.

În timp ce productia europeană initială se va baza pe kit-uri CKD (CKD = Completely Knocked Down), cu piese provenite din Coreea, localizarea va creste treptat.

"Aceasta este o zi mare pentru Opel/Vauxhall", a continuat Neumann. "După recenta decizie a GM de a investi 4 miliarde de euro în operatiunile sale din Europa si un angajament suplimentar de a investi 230 de milioane de euro în Centrul de Dezvoltare din Ruesselsheim, Germania, acest lucru este o dovadă în plus că suntem pe drumul cel bun."

Cei mai câstigaţi sunt clienţii si angajatii Opel/Vauxhall din Europa, a adăugat Neumann: "Cu această investitie, vom produce mai multe Mokka si vom servi mai rapid clientii."


Noul SUV de la Chevrolet, Trax, lansat în România

$
0
0
  • Chevrolet, compania care a inventat SUV-ul 
  • Chevrolet Trax în România. Preţuri de listă de la 15.500 euro cu TVA 
  • Siguranţă maximă 
  • Habitaclu bine-organizat şi flexibil
  •  Chevrolet MyLink, un sistem de infotainment inteligent 
  • Trei motoare disponibile: un motor turbo pe benzină de 1,4 l, un motor pe benzină de 1,6 l şi un motor turbo diesel de 1,7 l. 
  • Motorul turbo diesel de 1,7 l este cel mai economic dintre cele trei şi consumă 4,5 l/100 km 
  • Tracţiune integrală disponibilă opţional

Chevrolet, compania care a inventat SUV-ul

În 1935, Chevrolet a inventat SUV-ul odată cu lansarea modelului Carryall Suburban. La momentul respectiv, puţini ar fi crezut că Chevrolet Suburban va deveni deţinătorul recordului pentru cel mai longeviv model din lume.

În prezent, aproximativ 78 de ani mai târziu, Chevrolet lansează Trax, primul său model din segmentul SUV-urilor de dimensiuni reduse. Trax este un SUV de dimensiuni mici modern, extrem de versatil, uşor de manevrat şi în acelaşi timp eficient din punct de vedere al consumului de carburant.

Modelele din familia de SUV-uri Chevrolet sunt autovehicule practice şi fiabile, fiind adesea în linia întâi când vine vorba de inovaţii tehnice şi de siguranţă. De-a lungul timpului, SUV-urile Chverolet, au fost printre primele modele care au adus noutăţi în materie de siguranţă şi tehnologie: frâne hidraulice, geamuri securizate şi suspensie faţă independentă în 1937, în timp ce modelele ulterioare au dispus în premieră de coloane de direcţie cu absorbţia energiei de impact (1967) şi frâne cu funcţie de antiblocare (1988).

Cu Trax, compania Chevrolet este pregătită să se adreseze cumpărătorilor care au alimentat în ultimii ani creşterea semnificativă din segmentul B de SUV-uri (vânzările din segment au crescut de la 130.214 unităţi în 2008 la aproximativ 264.000 în 2012).

Trax le asigură cumpărătorilor o mare parte dintre avantajele unui SUV de dimensiuni normale, dar şi dinamica de conducere şi consumul redus de carburant caracteristice autovehiculelor mai mici. Şi, mai presus de orice, Trax oferă un nivel maxim de versatilitate, de la habitaclul său flexibil şi modern şi tracţiunea integrală până la conectivitatea sporită a Chevrolet MyLink.

Chevrolet Trax în România. Preţuri de listă de la 15.500 euro cu TVA

Chevrolet Trax îşi aşteaptă clienţii în show room-urile Chevrolet din România. Preţurile pentru micul SUV de la Chevrolet pornesc de la 15.500 euro cu TVA, Trax fiind echipat generos chiar şi în varianta de bază.

Siguranţă maximă
Chevrolet acordă o importanţă deosebită siguranţei, modelele noii game obţinând printre cele mai bune rezultate la testele Euro NCAP.

Noul SUV de mici dimensiuni Chevrolet Trax a primit punctajul maxim de cinci stele din partea organizaţiei independente Euro NCAP (European New Car Assessment Program).

În ciuda evaluării modelului Trax conform noilor protocoale mai riguroase ale Euro NCAP din 2013, acesta s-a dovedit a fi unul dintre cele mai sigure autovehicule din segmentul său.

Trax este al şaptelea model Chevrolet care primeşte punctajul maxim din partea Euro NCAP, alăturându-se autovehiculelor Aveo, Volt, Cruze, Orlando, Malibu şi Captiva.

Forţa designului structural face din modelul Trax unul dintre cele mai sigure SUV-uri de dimensiuni reduse din Europa. Dacă autovehiculul se răstoarnă, acesta a fost proiectat să suporte o sarcină de peste patru ori mai mare decât greutatea sa.

Modelul Trax este echipat cu o gamă largă de sisteme moderne de control al şasiului, printre care se numără asistenţa la pornirea în rampă şi sistemul de control la deplasarea în pantă. Alte funcţii standard sunt: controlul electronic al stabilităţii, sistemul de control al tracţiunii, sistem de antiblocare la frânare (ABS) cu patru canale şi distribuţie electronică a forţei de frânare, sistemul de asistenţă hidraulică la supraîncălzirea frânelor şi protecţie anti-ruliu.

Cele şase airbaguri, centurile de siguranţă cu prindere în trei puncte pentru toate cele cinci locuri, sistemele de ancorare ISOFIX pentru scaunele de siguranţă pentru copii şi pedalierul retractabil sunt, de asemenea, funcţii standard de siguranţă la bordul modelului Trax.

Aspectul şi flexibilitatea unui SUV veritabil
Emanând forţă, agilitate atletică şi dinamism, Trax reprezintă cea mai nouă expresie a limbajului de design Chevrolet. Cu o lungime de 4,2 m, o lăţime de 1,7 m şi o înălţime de 1,6 m, cel mai nou model al mărcii din segmentul B de autovehicule SUV are o postură fermă şi încrezătoare.

Elementele cheie care definesc aspectul exterior al modelului Trax sunt grila dublă a radiatorului, cu legendarul papion Chevrolet, pasajele roţilor pronunţate, aripile spate atletice şi o linie dinamică a acoperişului care se întinde înspre spoilerul integrat.

Interiorul este caracterizat de linii fluide, elemente moderne de design şi organizarea de excepţie a habitaclului. Sunt disponibile până la opt configuraţii pentru scaune; rândul de scaune din spate este prevăzut cu o priză standard de 230 V care poate fi folosită pentru reîncărcarea laptopurilor şi a altor dispozitive electronice, fără a fi nevoie de un adaptor.

Posibilităţile de depozitare sunt multiple. Spaţiul de încărcare poate fi extins până la 1.370 de litri, iar sub podeaua portbagajului este disponibil un spaţiul de depozitare suplimentar. Pe lângă scaunele din spate, ce pot fi rabatate în raport de 60/40, în cazul nivelurilor de echipare superioare, scaunul pasagerului din faţă al modelului Trax poate fi pliat complet, asigurând o flexibilitate suplimentară pentru obiecte cu o lungime de până la 2,3 m.

Printre numeroasele compartimente de depozitare se numără un sertar de depozitare sub scaun şi două torpedouri, dintre care unul conţine porturile pentru USB şi dispozitivele auxiliare care permit o conectare discretă a iPod-urilor, smartphone-urilor şi a altor dispozitive electronice.

Încărcătura suplimentară poate fi transportată la exterior. Modelul Chevrolet Trax dispune de bare de pavilion standard, cu o sarcină de 75 kg şi poate tracta remorci de până la 1200 kg.

Smartphone-ul dumneavoastră beneficiază de tehnologia Chevrolet MyLink
Prin intermediul sistemului Chevrolet MyLink, o dotare standard în cazul nivelurilor de echipare superioare ale modelului Trax, şoferii au la dispoziţie un sistem uşor de utilizat, care le permite să acceseze fişiere media, inclusiv aplicaţii specializate, de pe dispozitivul lor mobil compatibil.

Chevrolet MyLink permite accesul simplu la agende telefonice, liste de redare, galerii foto (prin intermediul unui stick USB sau iPhone), videoclipuri (prin intermediul unui stick USB sau al conexiunii auxiliare)1 şi la alte fişiere media stocate.

Sistemul poate stoca în acelaşi timp informaţiile de conectare pentru până la 5 smartphone-uri. De asemenea, dispozitivele de stocare precum playerele MP3, dispozitivele iPod şi iPad pot fi conectate via USB. Există o priză de conectare specială pentru dispozitive de redare a fișierelor audio şi smartphone-uri care nu utilizează conexiunile USB sau Bluetooth.

Utilizatorii MyLink pot beneficia de o gamă de aplicaţii pentru smartphone-uri care le va asigura un plus de confort în viaţa de zi cu zi şi în timpul conducerii. Cu BringGo, aceştia pot naviga cu uşurinţă utilizându-şi telefonul, fără a fi nevoiţi să cheltuiască sumele de bani pe care le implică de obicei sistemele de navigaţie integrate.

Pe lângă hărţile 3D, ghidarea pentru încadrarea pe bandă şi informaţiile din trafic actualizate în timp real, pentru care este nevoie de activarea unei conexiuni la reţea prin intermediul smartphone-ului, BringGo poate stoca hărţi pe smartphone. Astfel utilizatorii au acces la locaţii şi instrucţiuni pas cu pas, chiar şi atunci când semnalul telefonului este slab (fără taxe suplimentare pentru transfer de date/roaming).

Clienţii ce deţin un iPhone compatibil, ce rulează iOS 6, pot transmite o serie de sarcini specifice asistentului inteligent Siri2, în timp ce ei se concentrează asupra drumului, fără a-şi lua mâinile de pe volan. Prin intermediul modului Eyes Free, şoferii pot interacţiona cu iPhone-urile lor exclusiv prin comenzi vocale, fără ca ecranul dispozitivului să se mai aprindă.

Asistentul Siri poate fi utilizat în modul Eyes Free pentru a efectua apeluri în modul hands-free, prin activare vocală, către contactele memorate în iPhone, pentru a asculta piese din biblioteca iTunes, schimba automat sursele de muzică de la radio AM/FM la modul iPod sau pentru a asculta ori trimite un iMessage sau un sms către un număr de telefon sau un contact salvat.

În plus, utilizatorii Chevrolet MyLink pot apela la aplicaţia TuneIn pentru smartphone-uri, un sistem de streaming audio care asigură conectarea la posturile de radio locale, internaţionale şi online, oferind acces la o reţea internaţională de 70.000 de posturi radio3.

Şi, în cele din urmă, proprietarii de autovehicule Trax echipate cu sistemul Chevrolet MyLink îşi pot asculta podcasturile, emisiunile preferate de radio şi de ştiri direct din autovehiculul lor Chevrolet, cu ajutorul aplicaţiei Stitcher. Această aplicaţie le permite să îşi creeze propriile posturi radio personalizate la cerere sau să descopere noi emisiuni, în funcţie de preferinţele lor de ascultare3.

Trei motoare cu consum redus de carburant şi, opţional, tracţiune integrală
Gama de motoare va include o unitate turbo pe benzină de 1,4 l, un motor pe benzină de 1,6 l şi un motor turbo diesel de 1,7 l. Tehnologia Start/Stop este disponibilă standard pentru toate versiunile echipate cu transmisie manuală. Atât motorul turbo diesel de 1,7 l, cât şi cel turbo pe benzină de 1,4 l vor fi disponibile şi cu o transmisie automată cu şase trepte de viteză.

În combinaţie cu o transmisie manuală cu şase trepte de viteză, motorul de 1,4 l dezvoltă o putere de 140 cp (103 kW) şi generează un cuplu maxim de 200 Nm, în timp ce motorul turbo diesel de 1,7 l asigură o putere de 130 cp (96 kW) şi un cuplu maxim de 300 Nm.

Motorul turbo diesel de 1,7 l este cel mai economic dintre cele trei şi consumă 4,5 l/100 km cu o transmisie manuală (tracţiune pe puntea faţă), în timp ce consumul motorului turbo de 1,4 l cu transmisie manuală va avea o valoare medie de 6,5 l. Emisiile de CO2 sunt de 120 şi respectiv 149 g/km.

Sistemul de tracţiune integrală, disponibil pentru variantele echipate cu motoare turbo pe benzină de 1,4 l sau turbo diesel de 1,7 l se adaptează automat la condiţiile de drum predominante şi îmbunătăţeşte semnificativ aderenţa pe suprafeţe alunecoase sau drumuri pietruite.

Conducerea modelului Trax asigură o experienţă plăcută. Cel mai nou model Chevrolet a fost proiectat pentru a asigura o dinamică de conducere pur-europeană şi dispune de sisteme electronice de asistenţă sofisticate.

Un ecartament faţă/spate de 1.540 mm şi un ampatament de 2.555 mm asigură o stabilitate desăvârşită. Structura integrală a cadrului şi caroseriei modelului Trax, suspensia faţă McPherson şi suspensia spate cu braţ compus contribuie la reacţiile rapide ale autovehiculului şi la sporirea manevrabilităţii.

Modelul Trax dispune de servodirecţie (EPS) cu compensare integrată a uzurii pentru un răspuns mai precis al sistemului de direcţie pe întreaga durată de viaţă a acestuia.

Imagini la rezoluţie superioară găsiţi aici.

----

1 Fotografiile şi videoclipurile pot fi vizualizate doar când autovehiculul staţionează.
2 Aplicaţia Siri este disponibilă în versiunea Beta numai pentru iPhone 4S, iPhone 5, iPad (generaţia a treia şi a patra), iPad mini şi iPod touch (generaţia a cincea), necesitând acces la Internet. Este posibil ca asistentul Siri să nu fie disponibil în toate limbile şi în toate zonele, iar caracteristicile acestuia pot varia în funcţie de zonă. Se pot percepe taxe pentru transmiterea de date prin intermediul telefonului mobil.
3 Necesită o conexiune de date activă
.


Ampera, în fruntea plutonului în Turul Ciclist al Sibiului

$
0
0

Sibiu. Cea de-a treia ediţiei a Turului Ciclist al Sibiului a aliniat la start 18 echipe pro-continentale, continentale şi naţionale. Cicliştii au fost însoţiţi pe traseu de modelul electric Opel Ampera, ce s-a alăturat celorlalte maşini puse la dispoziţia organizatorilor de către partenerul Opel din Sibiu, Autohaus Huber, pentru a asigura logistica evenimentului.



Turul Ciclist al Sibiului este o competiţie de şosea afiliată Uniunii Cicliste Internaţionale la categoria 2.1., care la ediţia din 2013 reuneşte rutieri de prestigiu precum Davide Rebellin, numărul 9 în clasamentul individual UCI Europe Tour, Matteo di Serafin, campion al Italiei la proba de şosea în 2012, Stefan Schumacher, medaliat cu bronz la Campionatele Mondiale de Şosea 2007, Martin Pedersen, câştigător al Turului Chinei I în 2012, sau multi medaliatul Eduard Carol Nowak, membru în singura echipă românească continentală, Tuşnad Cycling Team.

Modelul electric fără emisii al Opel: şi sprinter, şi căţărător
Pe parcursul celor cinci curse, cicliştii parcug 480 de kilometri pe şoselele din Transilvania Centrală. În călătoriile lor, sunt însoţiti de revoluţionarul automobil electric fără emisii de noxe al Opel. Spre deosebire de un autovehicul electric convenţional, Ampera poate fi alimentat de la orice priză casnică şi, mai mult, elimină grijile legate de autonomie. În timpul funcţionării pe energia electrică furnizată de baterie, Ampera se deplasează fără benzină şi fără emisii. În cazul unei călătorii mai lungi, generatorul pe benzină poate extinde autonomia totală până la peste 500 de kilometri.

Echipele solide care s-au înscris în Turul Ciclist al Sibiului au în componenţă căţărători puternici, ciclişti în stare să facă faţă oricărei ascensiuni, capabili să-şi adjudece victoriile şi punctele pe traseele montane specifice turului transilvan. Trei din cele cinci curse ale Turului se desfăşoara în zone montane, cu urcări la 1.006, 1.438 şi 2.040 metri altitudine.

Alături de ei, Ampera demonstrează că prin cele patru moduri de conducere, de la „City” la „Sport”, este perfect adaptat condiţiilor de pe teren.

Motorul electric extrem de silenţios de 111 kW/150 CP generează un cuplu instant de 370 Nm. Atunci când situaţia o cere, modul „Sport” reconfigurează automat pedala de acceleraţie pentru a genera un răspuns chiar mai rapid decât în modul „Normal”. Când cicliştii se află deja în urcare, modul „Mountain” ajustează automat sistemul pentru a genera puterea necesară pe teren în rampă, unde performanţa unor autovehicule electrice convenţionale ar putea fi compromisă.

FlexFix, soluţia inovatoare Opel pentru transport biciclete
Modelele Opel pot fi echipate cu un sistem unic, ce face mobilitatea urbană mai facilă ca niciodată. FlexFix, dispozitivul opţional inteligent disponibil doar pentru autovehiculele Opel este un suport pentru biciclete care poate fi utilizat în mod spontan, după preferinţe şi în funcţie de condiţiile meteo, de trafic şi de mediu.

Suportul este integrat în bara de protecţie spate şi, prin urmare, este tot timpul la îndemână. Foarte uşor de utilizat, acesta nu necesită instrumente sau accesorii suplimentare. Atunci când nu este necesar, suportul se integrează ca un sertar în bara de protecţie spate, devenind aproape invizibil.

Datorită înălţimii de încărcare joase, bicicletele pot fi fixate fără dificultăţi pe suporturile stabile şi uşor de manevrat din barele din partea din spate. Astfel, sarcina securizării bicicletelor înainte de pornirea autovehiculului este rezolvată într-o manieră ergonomică şi nu afectează coloana vertebrală, spre deosebire de suporturile de acoperiş, pentru care încărcătura trebuie ridicată deasupra capului.

Suportul pentru biciclete Opel FlexFix este deja disponibil în mai multe variante pentru gama Opel. Marca germană rămâne singurul producător de autovehicule care oferă un astfel de sistem complet integrat, inclusiv pentru modelul său mini, Opel ADAM.


Chevrolet înregistrează vânzări globale record în prima jumătate a anului 2013

$
0
0


•   Peste 1,3 milioane de unităţi vândute în cel mai bun al doilea trimestru de până acum
•   Gama autovehiculelor de mici dimensiuni atrage noi clienţi americani către marca Chevrolet, vânzările crescând cu aproape 25% faţă de 2012
•   Vânzările GM au crescut cu aproape 4% în primele şase luni ale anului

 
 
DETROIT – Chevrolet a vândut un număr record de 2,5 milioane de autovehicule la nivel mondial în primul semestru al anului 2013, cu până la 1,4% mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului 2012 şi a înregistrat creşteri de vânzări pentru al unsprezecelea trimestru consecutiv, datorită noilor maşini precum autovehiculul subcompact Onix în Brazilia, sedanul de dimensiuni standard Impala în S.U.A. şi camioneta de dimensiuni medii Colorado în Asia de Sud-Est.

Per total, General Motors Co. a înregistrat vânzări de peste 4,85 milioane de unităţi în prima jumătate a anului 2013, cu aproape 4% mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului 2012.  

„Chevrolet se află în mijlocul celei mai agresive lansări de produse noi din istoria mărcii”, a declarat Alan Batey, vicepreşedinte senior Global Chevrolet. „Creşterea continuă a vânzărilor la nivel internaţional reprezintă rezultatul unui efort concentrat de a consolida prezenţa Chevrolet pe pieţele în curs de dezvoltare, precum şi relaţia mărcii cu consumatorii prin oferirea de produse şi tehnologii adecvate şi de servicii de talie mondială pentru clienţi.”

În S.U.A., gama de autovehicule Chevrolet de mici dimensiuni continuă să atragă noi clienţi. Vânzările totale înregistrate pentru modelele Sonic, Spark, Cruze şi Volt au crescut cu aproape 25% în prima jumătate a anului 2013. De asemenea, vânzările de camioane de dimensiuni standard au crescut cu 23% în aceeaşi perioadă şi dealerii livrează rapid nou-nouţul model Silverado clienţilor nerăbdători, perioada medie de livrare din loturile dealerilor fiind de doar 10 zile.

Vânzările Chevrolet în China au crescut cu 6,1%, atingând o cifră de peste 322.000 de unităţi, datorită vânzărilor semnificative înregistrate pentru modelele Sail, Cruze, Malibu şi Captiva.

Primele 5 pieţe din clasamentul vânzărilor înregistrate de Chevrolet în primele şase luni ale anului 2013 au fost:

Piaţă            Prima jumătate a anului 2013    Creşteri în %

SUA                    1,02 milioane                        5,6
China                    322.000                             6,1
Brazilia                  305.000                             5,1
Mexic                      91.000                           15,7
Rusia                      80.200                           16,1



Viewing all 407 articles
Browse latest View live