- Cea mai mare cotă de pe piaţa autovehiculelor electrice din Europa: 21% (ianuarie - octombrie 2012)
- Modelul Ampera este lider în segmentul său în Germania, Olanda şi Elveţia
- Rata de creştere a vânzărilor în întreaga piaţă a autovehiculelor electrice este în scădere, ca urmare a condiţiilor dificile
Rüsselsheim. Ampera, autovehiculul electric revoluţionar şi premiat al Opel, se află în continuare în fruntea clasamentului autoturismelor electrice în Europa, conform celor mai recente cifre de vânzări (ianuarie – octombrie 2012). Aceste date au fost înregistrate în ciuda condiţiilor foarte dificile din cadrul întregii pieţe a autovehiculelor electrice, producătorii auto raportând cifre de creştere a vânzărilor de autovehicule electrice mai scăzute decât cele estimate la începutul anului. Modelul Opel Ampera („Maşina anului 2012”) se bucură de o cotă de piaţă de peste 21 de procente în cadrul segmentului european al autovehiculelor electrice. Există mari şanse să rămână lider general în segmentul său pe tot parcursul anului 2012.
„Modelul Ampera este în continuare liderul dominant al segmentului european al autovehiculelor electrice”, a declarat Alfred E. Rieck, Vicepreşedintele Vânzări, Marketing şi Servicii Post-vânzare Opel. „Având în vedere că cererea pe piaţa autovehiculelor electrice este mai mică decât cea estimată iniţial de către analişti şi producătorii auto, suntem extrem de mulţumiţi că ne-am consolidat poziţia de lider pe piaţă.”
Ampera, pe primul loc în mai multe pieţe cheie din Europa
Cota mare deţinută de modelul Ampera pe întreaga piaţă europeană se reflectă în poziţia sa de lider, consolidată în cadrul mai multor pieţe importante din Europa.
De exemplu, cota sa de piaţă în Olanda a crescut la 66%. În Germania, modelul conduce detaşat (cu o cotă de piaţă de 28%), acelaşi lucru fiind valabil şi în Belgia (22%) şi Elveţia (31%).
Deşi vânzările totale de autovehicule electrice în Europa au crescut cu aproximativ 130 de procente faţă de anul precedent (în perioada ianuarie - octombrie 2012, comparativ cu perioada ianuarie - octombrie 2011), această creştere este cu mult sub estimările experţilor din domeniu. Există diferenţe mari ale vânzărilor de autovehicule electrice, în funcţie de piaţă. În timp ce în Germania doar unul din 1000 de autovehicule vândute este electric, în ţara vecină, Austria, se înregistrează deja 3 autovehicule electrice la 1000 de autovehicule, în Franţa 5 şi în Olanda chiar 8 autovehicule din 1000 vândute. Cota maximă de pe piaţa europeană este înregistrată în Norvegia, unde din 1000 de autovehicule înmatriculate, 30 sunt electrice. În ciuda diferenţelor mari între diferite pieţe, Opel a reuşit să sporească cifra de vânzări a modelului Ampera în Europa, atingând cel puţin dublul valorii de creştere înregistrate de întreaga piaţă europeană de autovehicule electrice.
În luna noiembrie, Opel a anunţat că numărul clienţilor europeni cu flote auto ce aleg Opel Ampera a depăşit dublul valorii iniţiale într-un interval de doar şase luni, de la aproximativ 700 în martie, la 2.000 în octombrie. Aceasta reprezintă o creştere de peste 180%.
Modelul Opel Ampera cu sistem de propulsie revoluţionar
Motorul electric de 111 kW/150 cp montat pe modelul Ampera este alimentat de o baterie litiu-ion de 16 kWh. În funcţie de stilul de conducere şi de condiţiile de drum, autovehiculul poate parcurge distanţe cuprinse între 40 şi 80 km fără a produce emisii poluante, funcţionând numai pe baza energiei furnizate de baterie. În modul de autonomie extinsă, care este activat atunci când bateria a atins nivelul de încărcare minim, unitatea electrică de propulsie este alimentată cu energie de un generator acţionat de motorul pe benzină cu capacitate de 1,4 litri, care dezvoltă o putere de 63 kW/86 cp. Modul de autonomie extinsă face posibilă parcurgerea unei distanţe totale de peste 500 de kilometri fără a fi necesară alimentarea cu carburant.
Sursa: Opel Romania