Quantcast
Channel: magniphik.
Viewing all articles
Browse latest Browse all 407

Opel şi UR:BAN fac condusul în oraş mai sigur şi mai eficient

$
0
0
  • Sistemele de asistenţă cognitivă sporesc siguranţa
  • Interconectarea autovehiculelor şi a infrastructurii în traficul urban
  • Interacţiune om-maşină adecvată pentru mediul urban


Rüsselsheim/Braunschweig. Conducerea unui autovehicul în oraşe şi metropole antrenează coexistenţa mai multor participanţi la trafic şi mijloace de transport. Aceasta înseamnă, de asemenea, gestionarea unor situaţii de trafic complexe şi a unei densităţi mari de activităţi.

Echipele de experţi Opel care dezvoltă sisteme de asistenţă inovatoare pentru a spori eficienţa şi siguranţa în transportul urban participă la proiectul de cercetare UR:BAN (sisteme de asistenţă orientate spre utilizator şi managementul reţelei). Obiectivul proiectului finanţat parţial de guvernul german este de a asigura şoferilor autoturismelor şi autovehiculelor comerciale asistenţă pentru prevenţie, personalizată şi adaptată la conducerea în traficul urban. Treizeci şi unu de parteneri din industria auto, companii producătoare de echipamente electronice şi software, împreună cu institute de cercetare şi autorităţi locale dezvoltă sisteme de asistenţă inteligente şi de management cooperativ al traficului.

Rezultatele şi concluziile obţinute până în prezent au fost prezentate astăzi în cadrul prezentării de la jumătatea proiectului UR:BAN, la Deutsche Zentrum für Luft - und Raumfahrt e.V. (DLR – Centrul Aerospaţial German) din Braunschweig, Germania.

Proiectul de cercetare UR:BAN, care se va desfăşura până în 2016, se sprijină pe trei piloni: „Asistenţă Cognitivă”, „Sistem de Trafic Interconectat” şi „Factori Umani în Trafic”. „Opel este partener pe toţi cei trei piloni ai proiectului”, explică Michael F. Ableson, Membru al Consiliului de Administraţie şi Vicepreşedinte Inginerie GM Europe. „Ne concentrăm mereu pe factorul uman. Echipele de ingineri, fizicieni şi psihologi ai traficului explorează asistenţa în situaţiile dificile, interconectarea inteligentă a autovehiculelor şi infrastructurii, comportamentul şoferilor şi interacţiunea adecvată om-maşină în traficul urban.”

Asistenţă Cognitivă – prevenirea coliziunilor prin manevre de evitare şi frânare
În special în traficul urban pot apărea situaţii dificile în care şoferul nu poate reacţiona la timp. Aici intervine subproiectul „prevenirea coliziunilor prin manevre de direcţie şi frânare”. Echipa Opel dezvoltă un sistem avansat de asistenţă pentru şofer care valorifică spaţiul rutier suplimentar creat prin manevrele de direcţie pentru a implementa o strategie de evitare suplimentară specifică situaţiei. Acest sistem ar trebui să ajute la evitarea coliziunilor cu autovehiculele şi pietonii din traficul urban.

La prezentarea de la mijlocul proiectului, Opel va dezvălui un autovehicul demonstrativ echipat cu un sistem avansat de camere şi radar, completat de sisteme de frânare şi de direcţie modificate, care permit intervenţia în controlul asupra autovehiculului. Luarea în considerare a reacţiei şoferului reprezintă un criteriu important pentru optimizarea strategiei de intervenţie. În plus, Opel va integra în autovehiculul demonstrativ cele mai recente descoperiri privind interacţiunea om-maşină şi detectarea intenţiei şoferului.

Sistem de Trafic Interconectat – intersecţia inteligentă
Informaţiile transmise autovehiculului prin Wi-Fi de la infrastructura de management al traficului şi de către alte autovehicule pot ajuta la generarea de recomandări pentru condusul în intersecţii, pe care o interfaţă om-maşină intuitivă le poate comunica şoferului. Acest fapt îi poate permite şoferului să se apropie de intersecţie în mod confortabil, sigur şi eficient din punct de vedere energetic şi preferabil să o treacă fără a opri. Această optimizare pentru dezvoltarea ulterioară a tehnologiei car-to-X special pentru conducerea în mediul urban este prezentată în cadrul proiectului UR:BAN.

În această parte a proiectului, Opel se bazează pe experienţa de mulţi ani în domeniul comunicării car-to-X, evidenţiată în proiecte precum recent finalizatul test pe teren SIM-TD. Un sistem de trafic interconectat şi conducerea cooperativă vor permite un pas, înainte de la simplul schimb de informaţii la acţiunea comună a tuturor actorilor relevanţi.

Factorii Umani în Trafic – interacţiunea om-maşină adecvată pentru condusul în oraş
O echipă Opel lucrează în cadrul UR:BAN la îmbunătăţirea sistemelor tehnice. Cu toate acestea, informaţiile obţinute prin noile sisteme pot îmbunătăţi condusul şi siguranţa doar dacă şi şoferii ştiu cum să gestioneze informaţiile recent dobândite şi cum să reacţioneze corect. Aşadar, subiectul pe care se concentrează subproiectul „interacţiunea om-maşină” (HMI) este modul în care oamenii percep comportamentul sistemelor de asistenţă pentru şofer. În fundal se află munca în echipă cu o abordare interdisciplinară, psihologi, ingineri şi fizicieni colaborând la dezvoltarea şi implementarea noilor elemente tehnologice pentru comunicarea cu şoferul.

Întrebările importante adresate în acest caz includ de ce tip de informaţii au nevoie şoferii pentru a urma o strategie de conducere sau ce tipuri de reprezentare motivează şoferii să utilizeze sistemul şi cum poate fi evitată distragerea atenţiei şoferului. Experţii testează influenţa sistemelor de asistenţă în diferite simulatoare şi în traficul real, în condiţii controlate.

Evaluarea datelor obiective şi subiective reprezintă baza pentru evaluarea designului şi configuraţiei sistemului. Apoi sunt integrate sistemele de asistenţă care ajută în mod optim şoferul în ceea ce priveşte stilul de conducere, în strânsă colaborare cu celelalte subproiecte.

Factorii Umani în Trafic – anticiparea comportamentului şi recunoaşterea intenţiei
Înţelegerea comportamentului şoferului poate ajuta la optimizarea strategiei de avertizare a interfeţei om-maşină a sistemelor de asistenţă. Aşadar, ţinta Opel în subproiectul „anticiparea comportamentului şi recunoaşterea intenţiei” este de a dezvolta un algoritm pentru a detecta intenţia şoferului utilizând senzori pentru autovehicule standard. Aceasta permite o anticipare a comportamentului şoferului în situaţii de conducere dificile.

Algoritmul ar trebui să identifice din timp viitoarele manevre de evitare sau situaţiile de frânare de urgenţă. Testele ample şi datele acestora indică faptul că, înainte de începerea manevrelor, la toţi şoferii se manifestă tipare şi caracteristici comportamentale specifice în ghidajul transversal şi longitudinal al autovehiculului. Peste 50 de voluntari au parcurs un traseu specific în condiţii controlate, pe parcursul căruia s-au confruntat cu situaţii neaşteptate şi manevrele aferente.

Pe baza testelor, echipa Opel estimează că va anticipa dacă şoferul poate ameliora o situaţie de urgenţă prin manevre de direcţie şi frânare. Aceste informaţii pot ajuta la adaptarea strategiilor de avertizare şi intervenţie adecvate, benefice pentru subproiectul „evitarea coliziunilor prin manevre de evitare şi frânare”. Dacă sistemul detectează faptul că şoferul poate ameliora singur o situaţie dificilă, acesta poate întârzia sau suprima un avertisment pentru şofer.



Viewing all articles
Browse latest Browse all 407

Trending Articles


Garda Felina Sezonul 1 Episodul 6


Doamnă


BMW E90 invarte, dar nu porneste


Curajosul prinț Ivandoe Sezonul 1 Episodul 01 dublat in romana


MApN intentioneaza, prin proiectul sustinut si de PSD, sa elimine...


Zbaterea unei vene sub ochii


Film – Un sef pe cinste (1964) – Une souris chez les hommes – vedeti aici filmul


pechinez


Hyalobarrier gel endo, 10 ml, Anika Therapeutics


Garaj tabla Pasteur 48