- Reînnoirea sistemelor de propulsie: trei familii noi de motoare, 13 motoare noi până la finalul anului 2016
- Prima etapă: reducerea cilindreei prin intermediul motoarelor turbo de 1,6 litri pe benzină şi diesel şi îmbunătăţirea cutiilor de viteze
- Campionul cuplului motor: 280 Nm pentru motorul pe benzină cu injecţie directă 1.6 Turbo, cel mai ridicat din clasa sa
- Putere mare dezvoltată: 100 kW/136 cp în cazul modelului 1.6 CDTI, cea mai bună valoare în clasa sa
- Consum redus: consum de carburant şi emisii de CO2 reduse cu până la 15%
- Noua generaţie de transmisii manuale cu şase trepte de viteză
Rüsselsheim. Gama Astra, modelele Zafira Tourer şi Cascada sunt primele care vor beneficia de introducerea noilor motoare şi transmisii în cadrul unui program major de dezvoltare a sistemelor de propulsie care va asigura reînnoirea în proporţie de 80% a portofoliului de motoare Opel, până la finalul anului 2016.
Cele trei familii de motoare complet noi - cu 13 motoare diferite derivate - şi numeroasele transmisii noi vor contribui prin tehnologii de ultimă oră şi performanţe de top la o multitudine de produse Opel.
Programul debutează cu lansarea noilor motoare turbo de 1,6 litri, primul produs dintr-o nouă generaţie de familii de motoare pe benzină şi diesel de dimensiuni medii. Acestea se concentrează pe cererea în creştere de motoare cu cilindree redusă, care să ofere o putere şi un cuplu ridicate cu consum şi emisii de CO2 reduse. Ambele se caracterizează prin valori ale puterii şi niveluri de rafinament maxime în clasa din care fac parte.
Noul motor pe benzină 1.6 SIDI Turbo cu Spark Ignition Direct Injection dezvoltă o putere de 125 kW/170 cp şi generează un cuplu de 280 Nm (cu funcţia de amplificare), cu 12 % mai mult decât cel mai apropiat model concurent. În prezent este disponibil pentru modelele din gama Astra (GTC, hatchback cu cinci uşi, sedan şi Sports Tourer), Zafira Tourer şi noul model decapotabil Cascada. Noul 1.6 CDTI de 100 kW/136 cp, primul motor diesel de la Opel construit în întregime din aluminiu, dezvoltă 85 cp per litru de cilindree, o performanţă neegalată în clasa sa. În 2013 îşi face debutul pe Zafira Tourer, în timp urmând a fi montat şi pe alte modele Opel. Ambele motoare sunt combinate cu cutii de viteze manuale de ultimă generaţie, ce oferă o calitate superioară a comutării comparativ cu modelele concurente.
De primă clasă: motor complet nou turbo pe benzină 1.6 SIDI
Varianta iniţială a acestui motor pe benzină complet nou, cu patru cilindri şi sistem de injecţie directă dezvoltă o putere de 125 kW/170 cp şi generează un cuplu excepţional la turaţii reduse, de 280 Nm de la doar 1.650 rpm. Obiectivul său este oferirea unei elasticităţi incredibile, un consum optim de carburant şi emisii scăzute de CO2, alături de un rafinament de excepţie la rulare.
Comparativ cu motorul turbo de 1,6 litri pe care îl înlocuieşte, consumul de carburant şi emisiile de CO2în regim mixt au fost reduse cu până la 15%, iar cuplul este mai mare cu 22%. Drept urmare, acest motor impune noi standarde, generând un cuplu mai mare cu 12% decât motoarele concurente destinate modelelor compacte ce dezvoltă puteri cuprinse între 150 şi 180 cp, inclusiv motoarele aparţinând mărcilor germane premium.
Elementele cheie ce asigură aceste performanţe impresionante sunt: introducerea sistemului de injecţie directă de carburant, pentru o ardere îmbunătăţită, un sistem cu turbocompresor cu acţiune rapidă pentru o forţă de tracţiune mare la turaţii scăzute ale motorului şi o serie de măsuri de „proiectare a comportamentului acustic” menite să asigure o rulare silenţioasă şi lină.
Pentru a exemplifica această forţă impresionantă de tracţiune, modelele Astra hatchback cu cinci uşi şi sedan accelerează de la 80 la 120 km/h în treapta a cincea de viteză în doar 8,8 secunde datorită motorului 1.6 SIDI Turbo, cu aproape două secunde mai rapid decât cu motorul 1.6 Turbo anterior. Şi, datorită sistemului Start/Stop şi transmisiei manuale cu şase trepte de viteză, ambele modele înregistrează în regim mixt un consum de carburant de doar 5,9 l/100 km în Noul ciclu european de conducere şi emisii de CO2 de 139 g/km- o reducere de 14%. La modelul GTC Astra, acest procent este chiar mai mare, de 15%.
De primă clasă: motorul diesel 1.6 CDTI complet nou
Primul motor diesel Opel fabricat în întregime din aluminiu este lansat pe modelul Zafira Tourer. De asemenea, acesta va înlocui motoarele diesel actuale de 1,7 litri şi mai puţin puternicul motor de 2,0 litri pe mai multe modele Opel, avantajele legate de putere urmând să fie evidente. Prima versiune a acestuia dezvoltă o putere de 100 kW/136 cp şi un cuplu de 320 Nm, oferind o valoare excepţională de 85 cp per litru de cilindree, de neegalat în clasa sa de capacitate cilindrică.
Comparativ cu motorul 2.0 CDTI cu putere similară montat de asemenea pe modelul Zafira Tourer, acesta asigură o reducere cu 10% a consumului de carburant şi a emisiilor de CO2. Acest lucru înseamnă un consum de carburant în regim mixt de doar 4,1 l/100 km şi un nivel de emisii de CO2 de 109 g/km, valori neegalate de niciun alt monovolum compact cu şapte locuri şi putere similară. În cazul autovehiculelor de dimensiuni mai mici estimăm un consum de carburant sub 4,0 l/100 km şi un nivel al emisiilor de CO2 apropiat sau sub 100 g/km.
Datorită sistemului BlueInjection de reducere catalitică selectivă (SCR) de la Opel, ce respectă valorile impuse de norma de poluare Euro 6 (care va intra în vigoare din septembrie 2015), motorul 1.6 CDTI este la fel de ecologic ca un motor pe benzină.
Ca şi varianta pe benzină, motorul 1.6 CDTI beneficiază de o serie de măsuri de „proiectare a comportamentului acustic” menite să reducă la minim zgomotul, vibraţiile şi duritatea. Acesta a înregistrat cel mai scăzut nivel de zgomot în interiorul autovehiculului la testările efectuate pe modelul Zafira Tourer, comparativ cu alte autovehicule ce utilizează motoare turbo diesel de 1,6 litri.
Sistemul common-rail de alimentare cu carburant la înaltă presiune, împreună cu sistemul de control al combustiei în buclă închisă şi supraalimentarea puternică, asigurată de un turbocompresor cu geometrie variabilă (VGT) reprezintă caracteristici tehnice cheie. Aceste funcţii şi multe altele sunt comandate de complexa unitate de comandă a motorului 1.6 CDTI, proiectată în cadrul General Motors. Această unitate de ultimă generaţie, proiectată în Italia, Germania şi Statele Unite ale Americii, va fi utilizată pentru toate motoarele diesel cu patru cilindri ce vor fi produse de Opel în viitor.
Ultima generaţie de cutii de viteze manuale: comutare de primă clasă
Opel a investit peste 50 de milioane de euro în fabricile sale din Europa pentru a optimiza variantele actuale ale transmisiilor manuale cu cinci şi şase trepte. Aceste cutii de viteze manuale cu şase trepte de viteză egalează cele mai bune modele concurente din clasa sa, asigurând o comutare rapidă şi uniformă. În prezent sunt montate pe modelele Astra, Cascada şi Zafira Tourer echipate cu noile motoare de 1,6 litri.
Numărul mare de revizuiri ale componentelor interne ale transmisiei şi ale mecanismelor de comutare, precum şi ale integrării lor în autovehicul a permis reducerea semnificativă a cursei de comutare şi a forţei de acţionare a schimbătorului de viteze. Pentru şofer, acest lucru înseamnă reacţii sporite, permiţând intrarea cu uşurinţă a schimbătorului în poziţia necesară, cu efort minim.
De asemenea, este disponibilă o transmisie automată cu şase trepte de viteză şi frecare redusă, ce include funcţia Active Select ce permite comutarea manuală, pentru o experienţă de conducere mai sportivă.
Sursa: Opel Romania