- Vizionar: conceptul Monza oferă o perspectivă asupra strategiei mărcii Opel
- Eficient: utilizare perfectă a spaţiului, design uşor, sisteme de propulsie inovatoare
- Mereu conectat: sistem de infotainment revoluţionar cu tehnologie de proiecţie LED
- Incitant: conceptul Monza reprezintă o nouă interpretare a designului sculptural Opel
Rüsselsheim. Cu un exterior dezinvolt şi atletic, cu tehnologia unică a proiecţiei în interior, combinată cu conectivitate personalizată şi design modular care favorizează prin excelenţă sistemele de propulsie sustenabile, Opel Monza Concept reprezintă eficienţa stilată şi ultramodernă pe patru roţi. Acesta are rolul de model pentru generaţia viitoare de autovehicule Opel. Conceptul revoluţionar va fi lansat în premieră mondială la Salonul Auto Internaţional (IAA) de la Frankfurt în perioada 12 – 22 septembrie (zilele dedicate presei fiind 10 – 11 septembrie) şi ajută publicul să-şi facă o idee despre ceea ce poate aştepta de la Opel în viitor.
„Conceptul Monza reprezintă autovehiculul Opel al viitorului”, a declarat dr. Karl-Thomas Neumann, CEO Opel. „Pe de o parte, acesta personifică tot ceea ce caracterizează deja marca Opel: precizia germană combinată cu tehnologii inovatoare, totul îmbrăcat într-un design captivant. În plus, abordează aspectele care vor sta la baza dezvoltării generaţiei viitoare de autovehicule Opel: conectivitate maximă şi eficienţă optimă.”
„Conectivitatea este demonstrată de tehnologia inovatoare de proiecţie LED a afişajelor panoului de instrumente şi sistemului de infotainment. Eficienţa îmbracă multiple aspecte, de la designul uşor şi utilizarea optimă a spaţiului interior, până la tehnologia avansată a sistemului de propulsie. Conceptul Monza se bazează pe electrificarea din ce în ce mai extinsă a autovehiculelor pentru deplasările zilnice, de la modelele cu autonomie extinsă la cele cu celule de carburant. Iar în materie de stil, expresia pură a eficienţei are acum o interpretare nouă, elegantă şi atletică a formelor sculpturale ce ne caracterizează. Opel Monza Concept este expresia deplină a viziunii noastre despre autovehiculul viitorului.”
Caracter dezinvolt: stilizarea conferă mai degrabă eficienţă atletică decât forţă pură
Un model Opel Monza a fost deja prezentat în premieră mondială la salonul auto IAA în 1977: era un coupé mare, cu un motor în şase cilindri cu o rulare perfect uniformă. Modelul Monza a fost produs până în 1986, iar apoi a făcut parte din cercul de elită al autovehiculelor legendare. Iar noul concept Monza din prezent îi păşeşte pe urme: forma elegantă a capotei, cu pliul central continuă tradiţia părţii frontale a modelului Monza, cu îndoitura tipică Opel. Prizele de aer mari, de forma unui bumerang din faţa pasajelor roţilor completează eleganta bară cromată care poartă cu mândrie logo-ul mărcii.
Prin conceptul Monza, designerii din echipa condusă de Mark Adams prezintă o nouă interpretare a designului sculptural care a intrat prima dată în producţie cu modelul Insignia. Liniile distinctive alese, designul de înaltă precizie şi contururile impetuoase rămân nucleul filozofiei de design evolutiv „măiestria sculpturală întâlneşte precizia germană”. Dar o alură nouă, atletică, demonstrează eficienţa autovehiculului din toate punctele de vedere. „Acesta este următoarea etapă îndrăzneaţă a călătoriei noastre spre viitor, dar în acelaşi timp este modul în care demonstrăm că am creat un design consecvent, în care oamenii pot avea încredere”, a declarat Mark Adams, seful Opel design.
Suprafeţele sculpturale ale Monza Concept cu patru locuri, ce are o lungime de 4,69 metri, evocă valurile oceanului care se sparg la ţărm. Aceste suprafeţe cu linii cursive îi conferă un aspect dezinvolt, subliniat şi mai mult de pragurile laterale care se îngustează spre partea din faţă a pasajelor roţilor spate. Acest element unic de stilizare este inspirat de silueta zveltă a unui ogar, lansat într-o cursă plină de eleganţă şi putere. Designul părţilor laterale ale Conceptului Monza asigură accesul şi ieşirea uşoară a pasagerilor din faţă şi din spate, în acelaşi timp subliniind pasajele roţilor spate proeminente şi sportive, care au aceeaşi lăţime ca cele din faţă.
Linia acoperişului Conceptului Monza este extrem de rafinată: la început urmează o formă circulară, ca a unui coupé clasic, pentru ca apoi, chiar înainte de ajunge la hayon, să unduiască uşor în sus. În ciuda aspectului sportiv şi a siluetei joase, cu o înălţime de doar 1,31 metri, nu există nicio pierdere de spaţiu în portbagaj, care are un volum de 500 de litri, şi nu este micşorat nici spaţiul pentru cap, pentru ocupanţi. Acest lucru se întâmplă deoarece întreaga structură a habitaclului este coborâtă cu aproximativ 15 cm faţă de modelele convenţionale. De fapt, Monza Concept asigură un compartiment pentru pasageri la fel de spaţios ca cel specific autovehiculelor de dimensiuni medii.
Portierele expansive oferă o funcţionalitate maximă şi o perspectivă spectaculoasă în momentul deschiderii. Acestea se ridică la fel ca aripile întinse ale unui condor şi oferă o vedere deplină a habitaclului spaţios, deschis (sau a zonei din jur, văzută din interior) datorită absenţei unui montant B.
Conectivitate: eficient şi bine conectat la viitorul industriei auto
Eficienţa şi conectivitatea sunt elementele principale pe care se axează generaţia viitoare a modelelor Opel. Conceptul Monza oferă o avanpremieră fascinantă a acestor direcţii de dezvoltare. Odată urcat la volanul Monza veţi pătrunde într-o lume complet nouă şi unică a instrumentelor şi infotainment-ului. Cu 35 de ani în urmă, modelul Monza original era deja cu mult înaintea timpului său, având un ecran digital în cadrul postului de conducere.
Monza Concept continuă inovaţiile prin tehnologia revoluţionară de proiecţie LED. Şoferii nu se mai confruntă cu monitoarele separate care afişează diferite informaţii; aceştia beneficiază acum de o planşă de bord lată, sculptată, care se întinde de la o portieră la alta şi este utilizată ca o suprafaţă unică de proiecţie. Informaţiile şi elementele decorative sunt afişate pe această suprafaţă, pe care şoferul o poate personaliza în funcţie de necesităţi, preferinţe sau dispoziţie. Un număr de 18 proiectoare LED creează un afişaj continuu, adaptabil şi multifuncţional. Aceasta reprezintă o premieră mondială pentru un autovehicul. Fiind utilizată deja în cadrul evenimentelor, această tehnologie a făcut senzaţie cu ocazia unor evenimente importante, cum ar fi Jubileul reginei Elizabeth a Marii Britanii, designerii Opel fiind primii care s-au gândit să o implementeze la bordul unui autoturism. Grafica 3D este impresionantă şi reflectă toate funcţiile importante, de la informaţiile de precizie referitoare la autovehicul şi cele pentru informarea şoferului, până la opţiuni de internet şi de comunicare, precum şi elemente decorative. Atât zona în care sunt afişate informaţiile cât şi fundalul pot fi configurate în mod individual, iar utilizarea se efectuează prin comenzi vocale şi cu ajutorul butoanelor de pe volan.
Eficienţa şi claritatea sunt priorităţi şi în acest caz: când este vorba despre modul de prezentare a informaţiilor, inginerii Opel se concentrează pe cea mai bună şi unică modalitate de a pune datele importante la dispoziţia şoferului. Ideea a fost de a „simplifica prin eliminare”, astfel încât informaţiile referitoare la autovehicul, setările sistemului de navigaţie şi ale smartphone-ului precum şi conexiunile sunt afişate doar când este necesar sau se doreşte. Prin urmare, şoferii pot utiliza numeroase informaţii fără a fi copleşiţi de text sau de imagini. De asemenea, acest lucru face din Monza Concept un model pentru sistemele viitoare de interfaţă om – maşină (HMI), având în vedere că designul său interior se bazează pe cele mai noi descoperiri ale cercetării din acest domeniu.
Acelaşi lucru este valabil şi pentru conectivitatea smartphone cuprinzătoare din cadrul Monza Concept. Datorită celor trei elemente cheie ale conectivităţii: EU, NOIşi LUMEA ÎNTREAGĂ,şoferii se pot concentra exclusiv asupra experienţei de conducere, pot contacta prietenii şi familia sau chiar se pot conecta la întreaga comunitate de pe internet. În cazul modului EU, sistemul de infotainment deconectează practic smartphone-ul şoferului şi prioritizează informaţiile importante pentru experienţa de conducere. Cu ajutorul modului NOI, pasagerii Monza Concept pot lua legătura cu un grup de persoane selectate, cum ar fi prietenii sau membrii familiei: aceştia se pot conecta la sistemul de infotainment al autovehiculului prin dispozitivele proprii de comunicare pentru a face schimb de informaţii, muzică şi imagini, pentru a discuta sau a stabili întâlniri etc. LUMEA ÎNTREAGĂînseamnă mai mult decât NOI: acest mod permite conexiunea şoferului la practic întreaga lume exterioară. De exemplu, şoferii pot împărtăşi instantaneu online traseul pe care intenţionează să călătorească, prin intermediul unei tablete sau al unui smartphone, astfel încât alte persoane să poată călători împreună cu ei, stabilind un fel de partajare ad-hoc instantanee a autovehiculului. Datorită acestei sistem de infotainment şi tehnologiei inovatoare de conectivitate, Monza Concept demonstrează cât de departe gândesc designerii şi inginerii Opel, pentru ca generaţia viitoare de autovehicule să contribuie la crearea unei societăţi armonioase, conectate.
Senzorii şi tehnologia de conectivitate revoluţionare ale Monza Concept au şi mai multe de oferit: acestea oferă o avanpremieră a stadiului de dezvoltare în care au ajuns sistemele de conectare „Autovehicul la autovehicul” şi „Autovehicul la X”, premizele viitoare ale conducerii autonome, pentru care departamentul de cercetare de la Opel lucrează deja. Prin conectarea pe scară largă a participanţilor la trafic pot fi sporite atât intercomunicaţiile cât şi siguranţa, deoarece situaţiile periculoase din trafic pot fi înregistrate mai din timp şi cu mai multă exactitate decât până acum.
Flexibilitate: design modular pentru diversitatea sistemelor de propulsie
Monza Concept are la bază un design modular ce asigură cea mai mare flexibilitate posibilă în selectarea unui sistem de propulsie. Este posibilă o mare varietate de sisteme de propulsie ce au la bază sporirea electrificării autovehiculelor. Pentru Conceptul Monza care va fi prezentat la salonul auto de la Frankfurt, inginerii au conceput un sistem de propulsie electric cu un sistem de autonomie extinsă pe bază de GNC (gaz natural comprimat), o altă inovaţie ce porneşte de la tehnologia revoluţionară a modelului Ampera. Motorul de ultimă generaţie cu trei cilindri 1.0 SIDI turbo, care este lansat de asemenea în premieră la salonul auto IAA, preia rolul de sistem de extindere a autonomiei. Dar face acest lucru cu gaz natural în loc de benzină, reducând şi mai mult emisiile de CO2 ale autovehiculului. Prin această abordare vizionară, Opel continuă să îmbine potenţialul propulsiei electrice cu avantajele motoarelor cu combustie internă.
„Avem o viziune clară despre cum vor arăta autovehiculele Opel ale viitorului, şi avem şi o strategie limpede despre modul în care vom atinge acest obiectiv. Conceptul Monza asigură o identitate inconfundabilă acestei strategii”, a declarat dr. Karl-Thomas Neumann. „Acesta reprezintă ceea ce aşteaptă clienţii de la noi în anii următori; nu doar în termeni de design, ci şi din punct de vedere al eficienţei şi conectivităţii dintre şoferi şi comunitatea de pe internet. Astfel încât acesta anticipează deja viitorul de zi cu zi în domeniul auto şi are rolul de sursă importantă de inspiraţie pe drumul către destinaţie, şi nu doar pentru Opel.”
Sursa: Opel Romania