- Combo: cel mai bun autovehicul pentru transport de marfă din clasa sa, cu 108 variante furnizate din fabrică
- Vivaro: model multifuncţional popular, cu 42 de variante şi peste 500.000 de unităţi vândute în întreaga Europă
- Movano: campion la versatilitate - 188 de variante pentru aproape toate nevoile din domeniul comercial
- Asigurarea calităţii: conversii realizate de specialişti parteneri, certificate de Opel
Rüsselsheim. Actualele generaţii ale modelelor Combo, Vivaro şi Movano alcătuiesc portofoliul cu cele mai sofisticate şi versatile autovehicule comerciale uşoare oferite de Opel până acum. Datorită celor peste 330 de variante disponibile din fabrică şi mult mai multor versiuni produse de specialiştii în conversii recomandaţi de Opel, există un produs care să satisfacă aproape orice cerinţe pe care vi le puteţi imagina pentru categoriile de autovehicule cu masă maximă admisă de până la 4,5 tone.
Autovehiculele comerciale uşoare Opel/Vauxhall sunt comercializate în Europa de Vest şi Centrală, cifra totală depăşind 88.000 de unităţi, ceea ce corespunde unei cote de piaţă de 3,21%. În ultimii 10 ani (2003 - 2012) au fost vândute în total aproape 1,4 milioane de autovehicule.
Cele mai mari pieţe Opel/Vauxhall sunt Germania şi Marea Britanie, cu 45% din vânzările totale, urmate de Franţa, Spania, Olanda, Italia şi Belgia. Modelul cu cele mai mari vânzări este Vivaro (42.749 de unităţi vândute anul trecut, cotă de 9,33% din segmentul D al furgoanelor), urmat de Combo (21.869 de unităţi, 2,92% din segmentul B al furgoanelor) şi Movano (13.579 de unităţi, 2,33% din segmentul E al furgoanelor), modelele Corsavan şi Astravan înregistrând împreună puţin peste 9.000 de unităţi vândute.
La uzina Vauxhall din Luton, Marea Britanie sunt construite numeroase versiuni ale modelului Vivaro prin intermediul unei societăţi mixte înfiinţate împreună cu Renault. Peste 70% din producţie este exportată şi următoarea generaţie a modelului Vivaro, ce va fi lansată în 2014, va fi fabricată tot în acest centru de producţie dotat cu tehnologie de ultimă oră. Movano, un alt model construit de societatea mixtă cu Renault, este produs la Batilly, Franţa, iar Combo este construit la Bursa, Turcia, în colaborare cu Fiat.
Cel mai nou portofoliu de autovehicule comerciale uşoare cu tehnologii de ultimă oră
Toate gamele de modele au ca scop să asigure costuri de exploatare reduse, cu sisteme de propulsie de înaltă tehnologie, inclusiv motoare diesel Euro 5 şi funcţia Start/Stop pentru reducerea consumului, disponibilă acum şi pentru Combo şi Movano.
Confortul în timpul conducerii este sporit şi datorită transmisiei manuale automatizate Easytronic, disponibilă pentru toate cele trei modele, iar noile sisteme infotainment pentru Vivaro şi Movano includ conectivitate Bluetooth şi sisteme opţionale de navigaţie ultraperformante pe bază de card SD.
Dotările de siguranţă standard pentru toate modelele includ airbag pentru şofer, centuri de siguranţă faţă cu prindere în trei puncte şi dispozitive de pretensionare şi sistem ABS cu funcţie de distribuţie electronică a forţei de frânare.
Este disponibil şi sistemul ESP, care este dotare standard la versiunile modelului Combo pentru transportul de persoane, precum şi la variantele Vivaro Life şi cele ale modelului Movano cu tracţiune pe puntea spate.
Combo: modelul pentru transport de marfă cu cele mai bune performanţe din clasa sa
Cea de-a treia generaţie a modelului Combo stabileşte noi standarde în segmentul B european al furgoanelor prin gama sa largă de versiuni, portofoliul de motoare revoluţionare şi cea mai bună funcţionalitate din clasa sa.
Gama largă de modele cuprinde 108 variante şi satisface multiple nevoi, de la cele specifice sectorului de afaceri şi activităţilor comerciale, până la cerinţele de versatilitate şi multifuncţionalitate pentru familie şi petrecerea timpului liber.
Sunt disponibile două ampatamente pentru modelul panel van sau versiunile sale cu cinci până la şapte locuri, iar versiunile cu ampatament scurt pot fi comandate cu plafon înălţat.
Furgonul Combo înregistrează date tehnice impresionante în materie de: sarcină utilă (max. 1.000 kg inclusiv şofer), volum de încărcare (max. 4,6 m3 ), înălţime redusă a pragului de încărcare (545 mm), lungimea spaţiului de încărcare (3.400 mm cu scaunul pasagerului din faţă pliat), lăţimea între pasajele roţilor spate (1.230 mm) şi deschiderea uşilor din spate (1.455 mm înălţime, 1.231 mm lăţime).
Inovatoarea suspensie spate independentă Bi-link a modelului Combo asigură un nivel optim de confort şi o manevrabilitate sporită. Suspensia compactă cu caracteristici cinematice asigură şi un spaţiu de încărcare suficient de mare pentru transportul europaleţilor.
Modelul Opel Combo oferă o gamă variată şi competitivă de sisteme de propulsie, incluzând patru motoare diesel, un motor pe benzină şi un motor pe GNC (Gaz Natural Comprimat). Modelele 1.3 CDTI, 1.6 CDTI (105 cp) şi 1.6 CDTI (90 cp) cu transmisie manuală automatizată Easytronic sunt disponibile şi cu tehnologia ecologică şi extrem de economică ecoFLEX şi includ sistemul Start/Stop.
Motoarele diesel – de 1,3 (66 kW/90 cp), 1,6 (66 kW/90 cp sau 77 kW/105 cp) şi 2,0 litri (99 kW/135 cp) – sunt echipate cu cea mai recentă tehnologie common-rail. Versiunea de bază 1.3 CDTI ecoFLEX este unul dintre cele mai economice motoare din clasa sa, înregistrând un consum mediu de carburant în regim mixt de 4,8 – 4,9 litri/100 km (în funcţie de versiunea de caroserie) şi emisii de CO2 între 126 şi 129 g/km.
Motorul pe benzină cu aspiraţie naturală şi cilindree de 1,4 litri dezvoltă o putere de 70 kW/95 cp, iar versiunea GNC cu turbocompresor, care poate funcţiona pe benzină sau gaz natural, asigură o putere de 88 kW/120 cp şi o autonomie impresionantă de până la 750 km cu un rezervor de GNC (opţional este disponibil un rezervor suplimentar).
Există trei niveluri de echipare: Essentia, Enjoy şi Cosmo. Nivelul de echipare de bază Essentia include o coloană de direcţie reglabilă în înălţime şi geamuri faţă electrice, precum şi ESP cu asistent la pornirea în rampă.
Vivaro: modelul multifuncţional popular include varianta Combi Life cu dispunere flexibilă a scaunelor
Aflat în prezent la cea de-a doua generaţie, Vivaro a înregistrat vânzări de peste 500.000 de unităţi la nivel european şi este unul dintre cele mai populare furgoane din clasa modelelor cu masa maximă admisă de 3,0 tone. Ca şi în cazul fratelui său mai mare, modelul Movano, gama largă de variante disponibile din fabrică (42 în total) face ca Vivaro să poată oferi soluţia potrivită pentru nevoi de transport din cele mai variate.
Acesta oferă două variante de ampatament şi de înălţime a acoperişului, cu o capacitate maximă de încărcare de 8,4 m3şi o sarcină utilă maximă de 1.207 kg. Gama de modele include panel van cu cabină simplă sau dublă, o autoplatformă ce oferă soluţii de transport personalizate şi variantele Combi pentru transport de persoane, spre exemplu modelele Tour şi Life, complet vitrate. Modelul Tour are o capacitate de nouă locuri, în timp ce modelul Life, asemănător unui MPV, are un sistem flexibil de dispunere a scaunelor, cu patru şine şi o banchetă complet rabatabilă, precum şi scaune glisante, ce pot fi îndepărtate.
„Acoperişul Jumbo” arcuit, caracteristic cabinei Vivaro, creează senzaţia de spaţiu generos la interior, asigurând în acelaşi timp vizibilitatea excelentă şi acces mai uşor. Designul inovator şi inteligent al cabinei include 12 compartimente de depozitare pentru articole de uz zilnic, plus o consolă centrală.
Toate modelele sunt propulsate de un motor 2.0 CDTI în două variante de putere: 66 kW/90 cp şi 84 kW/114 cp. Ambele sunt disponibile cu tehnologia ecologică ecoFLEX, iar motorul de 114 cp este oferit cu o transmisie manuală automatizată cu şase trepte Easytronic. ESP este dotare opţională, fiind montat standard pe toate variantele Life.
Ultima noutate pentru gama Vivaro este elegantul pachet Color Line Edition pentru versiunile panel van şi combi. Acesta vă oferă posibilitatea de a alege între vopselele argintiu sau gri metalizat şi negru sau salvie sidef, împreună cu geamurile laterale fumurii şi blocurile optice cu tentă închisă, completate de jantele din aliaj negre şi lucioase de 16 inch.
Movano: lider de piaţă din punctul de vedere al adaptabilităţii
A doua generaţie a modelului Movano este campioana versatilităţii. Aceasta are mai multe variante din fabrică – 188 în total – decât orice alt model din segmentul autovehiculelor comerciale uşoare şi oferă trei variante de ampatamente, tracţiune pe puntea spate cu roţi spate simple sau duble, precum şi tracţiune pe puntea faţă.
Gama largă de versiuni ale modelului Opel din categoria autovehiculelor cu masă maximă admisă de 4,5 tone include: panel van (în patru variante de lungime şi trei înălţimi de acoperiş), versiuni combi, autoşasiu şi crew cab (disponibile în trei variante de lungime), precum şi modele autoplatformă (două variante de înălţime a acoperişului şi trei variante de lungime).
Variantele Movano panel van oferă cea mai bună accesibilitate, uşurinţă la încărcare, înălţime şi capacitate de încărcare (până la 17 m3) din clasa sa. La toate variantele, uşa glisantă laterală disponibilă standard este suficient de mare pentru a permite încărcarea/descărcarea laterală a europaleţilor.
Versiunile modelului Movano sunt propulsate de un motor 2.3 CDTI disponibil în trei configuraţii, ce dezvoltă o putere de 74 kW/100 cp, 92 kW/125 cp sau 110 kW/150 cp. Funcţia Start/Stop, ce reduce consumul de carburant şi nivelul de emisii cu până la 8%, este acum disponibilă şi pentru variantele panel van de 100 cp şi 125 cp. Cutia de viteze manuală cu şase trepte de viteză, este o dotare standard, iar transmisia automatizată Easytronic de la Opel este disponibilă opţional împreună cu cele două motoare mai puternice.
Suspensia pneumaticăsporeşte nivelul de confort la rulare şi accesul la zona de încărcare. Aceasta este disponibilă pentru variantele panel van cu tracţiune pe puntea faţă, permiţând coborârea gărzii la sol cu 20 de cm şi ridicarea acesteia cu şapte centimetri.
ESP este dotare standard pentru variantele cu tracţiune pe puntea spate şi opţională pentru cele cu tracţiune pe puntea faţă.De asemenea, variantele Movano cu tracţiune pe puntea spate pot fi echipate cu diferenţial autoblocabil.
Conversii realizate de terţi şi certificate de Opel: pentru nevoi speciale
Autovehiculele comerciale uşoare Opel includ numeroase conversii şi adaptări specializate astfel încât să răspundă diferitelor domenii de activitate, nevoilor comerciale sau ale comunităţii.
Deşi variantele cele mai populare sunt disponibile din fabrică, în cazul unor nevoi specifice pot fi produse autovehicule la comandă, cu conversii realizate de terţi şi certificate de Opel.
Programul actual de certificare a început anul trecut, pentru a asigura respectarea standardelor ridicate de calitate specifice mărcii Opel. Aproximativ 100 de conversii diferite, realizate de aproximativ 50 de parteneri din Europa, au fost deja certificate de echipa de ingineri specializaţi în conversii din cadrul Opel. Şi, până la finalul anului 2013, Opel intenţionează să certifice cel puţin încă 100 de conversii.
Conversiile certificate includ, pentru toate autovehiculele, montarea unor suporturi şi rafturi pentru furgoane, compartimente frigorifice şi izoterme pentru transportul alimentelor în condiţii de igienă conform reglementărilor UE şi configuraţii speciale pentru furgoane de distribuţie marfă. Există, de asemenea, adaptări specializate pentru serviciile de intervenţii (poliţie, ambulanță şi pompieri) şi pentru transportul pasagerilor în scaune cu rotile, cu rampe, elevatoare şi platforme spate.
Modelele Vivaro şi Movano pot fi echipate ca furgoane pentru vânzare ambulantă sau prevăzute cu suporturi laterale pentru transportul sticlei plane şi a panourilor de mari dimensiuni sau ca variante crew-van speciale. Alte modificări personalizate pentru modelul Movano includ variante box body speciale, cu dimensiuni şi specificaţii care nu sunt furnizate din fabrică, precum şi diferite variante cu platformă de ridicare, dropside şi basculante cu macarale uşoare şi soluţii specializate de depozitare a sculelor şi materialelor. Alte conversii pentru Movano includ o semi-remorcă cu platformă joasă pentru transportul autoturismelor, un autovehicul pentru transportul cailor, un autobuz şcolar, autovehiculul putând fi echipat, de asemenea, cu o platformă hidraulică. Pentru modelul Movano este disponibilă suspensia pneumatică şi, atunci când este necesară o forţă de tracţiune mai mare, acesta poate fi oferit şi cu tracțiune integrală. Pe lângă numeroasele versiuni din fabrică, modificările personalizate ale modelului Combo includ conversii speciale cu gardă la sol coborâtă, spre exemplu WAV (autovehicul ce permite accesul în scaune cu rotile) pentru transportul pasagerilor cu dizabilităţi.
Garanţia de bază oferită de Opel rămâne valabilă pentru conversiile certificate, iar partenerul ce realizează conversia este obligat să ofere o garanţie comparabilă pentru modificările efectuate. În urma procesului de certificare, inginerii Opel aprobă lucrările de adaptare, certificatul fiind însoţit de un contract ce confirmă respectarea instrucţiunilor Opel pentru realizarea conversiilor şi a standardelor de calitate ale mărcii. Autovehiculele Opel şi conversiile realizate de terţi şi certificate de Opel pot fi comandate şi furnizate la nivelul întregii reţele de dealeri Opel/Vauxhall.
Sursa: Opel Romania